El president de l’AMIC, Ramon Grau; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; la guanyadora Martina Figueras, i l’escriptor Jordi Sierra i Fabra [foto: Maria Cerezuela].

El CaixaForum Barcelona va acollir dimecres l’acte de lliurament de premis del concurs literari AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries, en una edició –la 16a– marcada de nou per l’alta participació. En total, gairebé 5.000 estudiants d’entre 14 i 18 anys de més de 300 centres educatius de Catalunya, l’Aragó, el País Valencià i les Illes Balears. El concurs literari AMIC-Ficcions l’impulsa l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació.

El premi a la Millor Història AMIC-Ficcions 2024 ha estat per a Martina Figueras Pérez, de l’INS de Llavaneres de Sant Andreu de Llavaneres, pel seu relat Vençut. En segon lloc han estat premiades Violeta Cornell Pato, Marina Piany Fernandez de Larrea i Estrella Bosch Caodeferro, del Montessori Palau de Girona, per l’obra Sobrevolant la mort.

La 16a edició del concurs literari ha registrat una participació de 4.973 alumnes de 309 centres [foto: Maria Cerezuela].

En l’àmbit global, el Premi a la Millor Història de les Illes Balears ha estat per a Sílvia Rigo Marí, de l’IES Mossèn Alcover de Manacor, pel seu relat Balada en atzucac; el Premi a la Millor Història del País Valencià ha estat per a Manuel Saiz Vidal, de l’IES Pere Boïl de Manises, amb el seu relat Ella; i el Premi a la Millor Història d’Aragó ha estat per a Miguel Moliner Millanes i Eva María Blasco Vidal, de l’IES Bajo Cinca de Fraga, amb el seu relat El judici d’Osiris.

També s’ha fet un reconeixement als docents per engrescar a participar els estudiants i fer-los un seguiment de les seves històries. Així, el premi a la professora més motivadora d’AMIC-Ficcions 2024 ha estat per a Margarida Casanovas del Vedruna Escorial de Vic.

Natàlia Garriga: “La llengua catalana està ben viva”

Natàlia Garriga, en l’acte de lliurament de premis [foto: Maria Cerezuela].

En l’acte, la consellera de Cultura en funcions, Natàlia Garriga, va manifestar que “avui es constata que la llengua catalana està més viva que mai”. Així, la consellera va defensar el català com a “eina de creació i d’explicar històries”, i va afegir que “parleu sempre en català amb tothom i a tot arreu, i no deixeu mai d’escriure”.

D’altra banda, el president de l’AMIC, Ramon Grau, va reivindicar la iniciativa perquè aporta “joventut, creativitat, escriptura, lectura, talent i treball en equip, valors que l’AMIC vol preservar i continuar potenciant.” I va insistir en la llengua: “Necessitem fer una aposta decidida fent servir el català. Els mitjans i les institucions hi hem de ser, però sense vosaltres no ho podem fer. Sense llengua, no ha país”.

Ramon Grau, durant la seva intervenció [foto: Maria Cerezuela].

També van intervenir-hi l’escriptor Jordi Sierra i Fabra; el cantant i presentador de televisió Miki Núñez, i el director de l’Editorial Barcino, Oriol Magrinyà. A més, hi van assistir el secretari de Política Lingüística de la Generalitat, Francesc Xavier Vila; la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe;  la cap de comunicació de l’ICUB de l’Ajuntament de Barcelona, Montserrat Gonzàlez; i el comunicador i activista social Mohamed El Amrani.

En la 16a edició del concurs AMIC-Ficcions, l’aventura de crear històries ha registrat una participació de 4.973 alumnes de 309 centres educatius: 3.503 joves de Catalunya; 1.011 del País Valencià; 422 de les Illes Balears, i 37 d’Aragó. A més, el jurat ha seleccionat 35 docents finalistes dels següents territoris: 20 de Catalunya, 7 del País Valencià, 6 de les Illes Balears i 2 d’Aragó.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram