L’Associació Casa de la Premsa, formada per veïns i periodistes que vetllen pel desenvolupament social del Poble-sec i el consum crític de la comunicació, ha tornat a reclamar a l’Ajuntament de Barcelona que faci les obres de rehabilitació de l’edifici.

I és que la reforma de la Casa de la Premsa fa anys que s’arrossega i mai s’acaba de concretar. L’objectiu de la plataforma és que estigui acabada abans del 2029, any del centenari de l’edifici que es va utilitzar com a centre d’atenció dels periodistes que cobrien l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929. El constant retard del projecte comença a desesperar els veïns, informa Línia.

Així doncs, l’Associació Casa de la Premsa (constituïda el 2018) demana que els tràmits per a la reforma de l’edifici, que s’ha de convertir en un espai per al veïnat del Poble-sec, comencin en aquest mandat. Però la resposta del consistori no va en aquesta línia. Segons explica El Periódico, l’alcalde Jaume Collboni situa les obres en el pròxim mandat i confia que, “si tot va bé”, estiguin acabades per al centenari de la Fira de Barcelona; és a dir, el 2029.

En la mateixa línia s’ha pronunciat la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Raquel Gil, que ha mostrat la voluntat de tirar endavant el projecte després de reunir-se amb la plataforma. “No podem garantir res fins que tinguem els calendaris de les obres definitius, però si es compleixen, la reforma de l’edifici estarà llesta per al 2029”, explica en un vídeo publicat per l’entitat a les xarxes.

Història de l’edifici

La Casa de la Premsa va ser un dels pocs edificis que, quan es va construir per a l’Exposició Internacional, es va pensar en un futur més enllà de l’esdeveniment. Durant l’Exposició, l’immoble va acollir els serveis de comunicació de l’època (cabines telefòniques, telègraf, estafeta de correus, laboratori fotogràfic), i disposava de sala d’actes (on s’hi van fer activitats relacionades amb el periodisme), sales de treball, cafeteria, biblioteca, i fins i tot unes habitacions en què van dormir alguns enviats especials.

Quan va acabar l’Exposició, però, el consistori es va desdir del seu compromís i va destinar la Casa de la Premsa a allotjar les oficines administratives de liquidació de l’esdeveniment i de gestió dels edificis que van quedar, decisió que va provocar les protestes dels periodistes. El 1934, el consistori va cedir l’espai a la Guàrdia Urbana, que va ocupar l’edifici fins als anys 80.

El 2017, l’Ajuntament de Barcelona es va comprometre a rehabilitar l’edifici i convertir-lo en un nou equipament per al barri.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram