Pedro Sánchez, durant la seva intervenció [foto: Congrés dels Diputats].

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat el paquet de mesures de “regeneració democràtica” que plantejarà a la resta de grups, les quals inclouen una limitació del finançament públic dels mitjans, una major transparència amb la publicació del nom dels accionistes i les xifres d’audiència, a més de mecanismes de “defensa del pluralisme” per evitar la concentració de mitjans.

També es preveu una reforma de l’anomenada llei mordassa pel que fa als delictes relacionats amb la llibertat d’expressió (de la que no ha donat detalls) i una modificació de la Llei electoral perquè les cases d’enquestes estiguin obligades a publicar les dades i metodologia. “La democràcia té el dret i l’obligació de defensar-se de les mentides, la desinformació, i les ingerències”, ha dit.

Pedro Sánchez ha presentat aquest dimecres els eixos del Pla d’Acció per la Democràcia en una compareixença al Congrés dels Diputats. En la seva intervenció, ha advertit que la democràcia té “nous enemics” que són “més subtils”, que “qüestionen els resultats electorals”, i que “intoxiquen el debat públic” mitjançant “boles” per “minar la convivència” i “polaritzar” amb tècniques de “desinformació”.

El president espanyol ha recordat que la Constitució ja parla de la necessitat que els ciutadans rebin informació “verídica” a través dels mèdia. “La llibertat dels mitjans és un pilar de la democràcia, i hem de garantir una premsa lliure, independent i plural i defensar la tasca dels periodistes”, ha dit, tot advertint que els “vells enemics” empren “noves eines com la intel·ligència artificial i els pseudomitjans digitals”.

Notícies falses i ultradreta

“Cada any es produeixen a l’Estat milers de boles que es propaguen un 70% més ràpid que les notícies autèntiques”, de manera que les fake news han aconseguit que “el 18% dels espanyols consideri que l’economia està en crisi, i un 36% temi que li ocupin la casa quan les ocupacions són el 0,06%”, ha afirmat Pedro Sánchez.

“Cap d’aquestes percepcions és casual”, ha apuntat, sinó que “hi ha algú que fabrica fake news per erosionar la confiança dels ciutadans en les seves institucions”.

Sánchez ha manifestat que les dades indiquen que “el consum reiterat d’aquestes notícies falses està lligat al vot de la ultradreta”, i que “hi ha un vincle provat entre la circulació de boles i l’augment de delictes d’odi”. En aquesta línia, ha afegit que existeix “una relació entre campanyes de desinformació i la ingerència de potències estrangeres”.

“Els enemics de la democràcia estan utilitzant les fake news per enverinar la convivència, polaritzar les societats i destruir els grans consensos sobre els quals es construeixen les societats democràtiques”, ha dit. Per tot plegat, Sánchez defensa que calen mesures per “protegir el pluralisme dels mitjans amb la lluita contra la desinformació la ingerència estrangera i els discursos d’odi”.

Limitació al finançament dels mitjans

Un altre eix del Pla d’acció se centrarà a enfortir la transparència, la pluralitat i la responsabilitat dels mitjans. Es tracta d’adoptar el Reglament europeu de llibertat dels mitjans de comunicació, que va entrar en vigor el passat 8 de maig; ; els estats hauran de començar a aplicar el gruix d’aquesta normativa el 8 d’agost de 2025.

Així doncs, Pedro Sánchez ha anunciat que s’establiran nous estàndards de transparència, a l’assignació de publicitat institucional i el mesuratge d’audiències dels mitjans de comunicació privats, que, a més, hauran de fer públic l’import que reben per part de les administracions públiques.

La proposta del president espanyol passa per aprovar una modificació de la Llei de publicitat i comunicació institucional per “limitar” les aportacions de les administracions, per tal que “no hi hagi mitjans que tinguin més finançadors públics que lectors, i assegurar que no hi hagi partits polítics que comprin línies editorials amb els diners de tots els contribuents”.

El paquet de mesures també inclou mecanismes encaminats a “protegir la independència editorial i els drets dels professionals” i evitar que es vegin pressionats per les administracions públiques, així com un nou control de “defensa del pluralisme i la competència per evitar la concentració de mitjans en poques mans”.

Pedro Sánchez també ha anunciat una reforma per “assegurar els drets dels mitjans de comunicació davant les grans plataformes digitals”.

Com a supervisor del compliment de totes les mesures proposades, Sánchez ha dit que caldria ampliar les funcions i la capacitat de control de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència.

100 milions per a la digitalització dels mitjans

El president del Govern espanyol ha anunciat que totes aquestes mesures s’acompanyarien d’un paquet d’ajudes de 100 milions d’euros de fons europeus per a la digitalització dels mitjans de comunicació, dirigits a la creació de bases de dades, el desenvolupament d’eines i el reforç de la seva ciberseguretat.

El PSOE crea una fundació per combatre la desinformació
Entra en vigor la llei europea que protegeix els mitjans i introdueix obligacions en matèria de transparència
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram