Anna Balletbò té una llarga trajectòria dedicada al món de la política, la comunicació i les relacions internacionals. Diputada pel PSC al Congrés durant sis legislatures, va formar part durant 7 anys del consell d’administració de RTVE i en l’actualitat és membre del consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

Com afecta la crisi a la CCMA?
Ens està afectant. L’any passat se’ns havien compromès 360 milions de subvenció en un pressupost de 450, per tant la resta el captem al mercat publicitari, 90 aproximadament, sobretot a la televisió. L’anterior Govern ja va començar l’austeritat i ens va demanar que absorbíssim 30 milions retallant despesa. Els vam absorbir. Hem tancat l’exercici 2010 amb un dèficit de 7 milions d’euros, que no vam poder estalviar, i un estalvi de 22 i escaig de retallada de la despesa.

I ara com afectarà la retallada anunciada pel Govern d’Artur Mas?
Ara ens han demanat que fem un pla de xoc i que mirem d’estalviar-ne 20 més. Veurem com ho podem fer. El més gros ja ho hem retallat, ara toca entrar més en detall. Els treballadors s’han portat bé en la no aplicació del conveni. Necessitaríem tenir la mà de ferro per la despesa i donar els recursos a la pantalla i el micròfon, perquè al final som una empresa de serveis. Hem d’aconseguir donar el servei amb la mínima despesa d’estructura. Tots hem de treballar més i hem de fer menys cotxe i menys despesa de llum. Hi ha camí a recórrer.

Catalunya Ràdio ha deixat d’ingressar 2 milions

Com està la negociació pels drets de la Champions?
Tindrem alguns problemes en el mercat de la compra perquè ara toca negociar la Champions. Els tindrem relativament perquè volíem comprar-ho amb la FORTA i això serà impossible. La FORTA està desballestada. El Canal 9 és una bogeria, estan que no poden ni respirar. La de Castella La Manxa està fatal. Aguanta la d’Andalusia, la de Madrid va fent, la gallega també té problemes. Per tant, nosaltres que sempre havíem apostat per negociar amb la FORTA i repartir costos, aquesta vegada haurem d’anar amb Televisió Espanyola. I per anar-hi haurem de renunciar a donar algun partit.

Alguna altra mesura prevista?
Haurem de fer moltes coses. Renegociar lloguers, reubicar a la gent i deixar locals, que totes les instal·lacions que puguin vagin a Sant Joan Despí perquè és de propietat. Haurem de fer com tothom. I ho farem. Vull dir amb orgull, però, que estem en un share molt bo, i a la ràdio també som els primers, tot i la competència forta de RAC1. A la ràdio hem modulat molt la publicitat, i no la podem modular més. Aquest any hem deixat d’ingressar dos milions d’euros, i no podem més. Estem molt justets. Hem de mirar si el mercat publicitari s’anima una mica. Hem d’estar amatents i no podem badar.

Reajustament de plantilla

Perilla la plantilla?
No ho sé. De moment no es parla de cap ERO. Quan estava al consell d’administració de RTVE vam passar d’11.000 persones a 6.000. Ja està tot dit. És evident que la nova tecnologia possibilita que moltes coses es poden fer amb menys gent. L’altre dia una productora em va fer una entrevista pel 23F i van venir dues persones: la redactora i el tècnic. El tècnic feia la càmera, el llum, el so i una altra càmera sincronitzada. Nosaltres n’hem d’aprendre i la gent ha de ser més versàtil. La gent té drets i també obligacions. Les obligacions són que has de ser més versàtil, estar més disposat a acceptar nous canvis tecnològics, i si sempre has estat fent una cosa, no per això no pots fer-ne una altra.
A les feines hi ha moments en què estàs més ben considerat, i moments que hi estàs menys, però el que no pots fer és estar de braços caiguts. “Jo era això, ara no ho sóc i no em ve de gust treballar massa”. No dic que això passi sempre, en general tenim bona plantilla. Hem de llimar les excepcions. Perquè en una empresa privada el que fa això el treuen al carrer. Nosaltres no estem en principi per treure ningú al carrer, però la gent ha de tenir entusiasme. L’excel·lència no és fer els horaris, és posar-hi un plus.
No es parla de cap ERO, però amb bona lògica hi hauria d’haver un reajustament de plantilla. No parlo en nom de ningú. Pactat naturalment. Discutit. El que faci falta.
Ara, però, ha passat una cosa interessant. Amb l’aparició dels nous canals hem rendibilitzat molt més a la gent. Fem els canals sense augment de pressupost. A base de que la gent treballi més. Ha estat un estímul per la gent perquè és una cosa nova. Gent que potser estava una mica desmotivada sent una mica més d’alegria.
En mi trobaràs una gran defensora del servei públic, i precisament per això s’ha de racionalitzar, perquè no vull que me’l prenguin. Per poder mantenir el servei públic i l’estat del benestar, l’hem de racionalitzar. Sinó el perdrem.

Què n’opina de la prejubilació de Martí Anglada?
No ho he acabat d’entendre. M’expliquen que ell estava a favor de prejubilar-se. És molt amic meu, me l’estimo molt. Com a Consell m’arriba que volia prejubilar-se i després no sé si s’ha tirat enrere perquè no li agrada el que li donen o ha canviat de parer. És molt fàcil: no és obligatori prejubilar-te. Si t’agrada firmes, i si no t’agrada, no firmes. Una prejubilació no és obligatòria. Un ERO ho seria, però això no ho és. A part de què no és prejubilació. No en fem. El que fem són acords de deixar la casa, perquè no hi ha cap pla de prejubilacions.

Els possibles canvis directius, per després de les municipals

Pronostica canvis en la llei de la CCMA?
No sé què faran els meus amics del Parlament. Potser sí o potser no. El que hem de fer és pensar que les lleis estan per complir-les i hem d’aprendre a fer lleis lògiques perquè no les haguem d’estar canviant. La llei ha creat potser massa figures, i en època de racionalització potser alguns càrrecs es podrien ajuntar en un. No sé si s’haurien de reduir els membres del consell o, al revés, que cadascú tingui un encàrrec. Li he de dir que els meus companys em van designar perquè coordinés el tema de la televisió, i no dono l’abast. Escoltar, opinar, donar idees i incidir en la mesura de les nostres línies. Polseres vermelles és una meravella! Hem de preservar la nostra identitat, i ser populars amb Polònia i Crackòvia. Tenim molt bons equips, de directius i de gent. Hi ha excepcions, i les hem de llimar.

Enric Marín acabarà el mandat?
No ho sé. Això depèn del Parlament. Crec que ara tots els partits estan molt centrats en les municipals. I com que fem la nostra feina, estem estalviant i estem líders d’audiència… El que hagi de ser, serà després de les municipals. Però crec que ni ells ho saben. No s’ho han plantejat. Ara és un moment de trànsit.

Preveu canvis en la direcció de TV3 i Catalunya Ràdio?
No he sentit que hi hagi res en marxa. Estem a mitjans de febrer. Falten tres mesos per a les eleccions. Potser esperen. Vam posar en marxa un nou canal! Amb el mateix pressupost! En política vaig aprendre una cosa: allò que funciona no ho toquis que es pot espatllar!

Com veu TVE?
No crec que fos una bona idea treure la publicitat de TVE, i menys ara. Hi havia 600 milions d’euros d’ingressos, i 600 de subvenció, i ara n’han de pagar 1.200 de subvenció i l’IVA, que no es pot compensar, i són 1.300, en total. La gent la mira més perquè TVE tenia bodega, tenia molts programes en marxa que són els que ara s’emeten. Què passarà quan s’acabi la bodega? Què faran amb tant pocs diners? Brussel·les ha recorregut… Si els senyors de l’UTECA són tan poderosos per fer treure la publicitat de TVE, de què ara pagaran un 5% dels seus beneficis per subvencionar-la? Ho veig un joc dels disbarats i em dol moltíssim. Això no ens passarà a nosaltres mentre estiguem els que estem.

Va formar part set anys del consell de RTVE. Ara és membre del consell de govern de la CCMA. Funcionen bé aquests òrgans?
Són diferents. TVE té molts tics de l’Estat. En algunes coses és bo i en d’altres és dolent. Aquí som més senzills. TVE també costa molt més de moure. Era una carrossa molt grossa. Aquí som més lleugers. Potser fem més errors, des del punt de vista de la concepció, no de la programació. No és el mateix. A TVE eren 11.000 i vam acabar 6.000. Aquí som 2.700 treballadors. Aquí tinc zero dubtes des del punt de vista econòmic. Hi ha molta transparència. Tot és més petit i més transparent. L’equip actual és de gent molt honrada. En Ramon (Mateu), a la ràdio, i la Mònica (Terribas) a la televisió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram