El Departament de la Presidència ha obert les dues línies de subvencions a projectes recuperades fa dos anys: a mitjans impresos i digitals per una banda, i a ràdios i televisions per l’altra. En ambdós casos, el termini per presentar sol·licituds finalitza el 25 de març.

Els ajuts als mitjans estan gestionats per la Secretaria de Mitjans de Comunicació i Difusió del Govern, des de gener liderada per Marc Bataller.

Mitjans en paper i digitals

En concret, ha obert la convocatòria de subvencions a projectes que fomentin i consolidin l’espai català de comunicació per a empreses periodístiques privades editores de premsa digital i en suport de paper, en català o en aranès, corresponent a l’any 2024. La dotació és de 2.826.000 euros, una reducció del 26,9% respecte de la convocatòria de l’any passat.

Les actuacions subvencionables en aquesta línia, són:

  • Projectes per a l’edició de nous continguts addicionals, originals i propis, a una publicació ja existent.
  • Projectes per a l’edició en llengua catalana o aranesa d’una publicació ja existent.
  • Projectes per al redisseny de capçaleres ja existents.
  • Projectes per a millores en l’edició, la distribució i la promoció (en el cas de premsa en suport paper).
  • Projectes que impliquin la creació de continguts exclusius per a subscriptors de la publicació (en el cas de mitjans digitals).
  • Projectes que impliquin l’enfortiment de l’estructura empresarial.
  • Projectes de formació dels professionals.
  • Projectes que impliquin una innovació o millora substancial en l’aplicació o en l’ús de les noves tecnologies.
  • Projectes per a activitats externes vinculades a l’espai de comunicació.

Les bases estableixen com a requisits dels projectes que s’han de realitzar totalment durant l’any de la convocatòria, la llengua vehicular ha de ser el català o l’aranès, i han de complir les normes sobre protecció dels drets de propietat intel·lectual. A més, s’ha d’acreditar una plantilla mínima de tres persones amb jornada completa.

També consten com a requisits complir amb el Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes, i promoure “un tractament dels continguts que respecti la dignitat de les persones com a subjecte periodístic i humà d’acord amb els principis de la professió periodística a Catalunya, una imatge plural dels dos sexes al marge d’estereotips sexistes i un ús no sexista dels llenguatges”.

La quantia de les subvencions no pot superar mai el 70% del pressupost total de l’activitat subvencionada.

Ràdio i TV

Presidència també ha obert la convocatòria de subvencions a projectes que fomentin, consolidin i ajudin a la transició tecnològica de l’espai català de comunicació per a empreses privades titulars o arrendatàries de llicències per a la prestació de serveis de ràdio o televisió, en català o aranès, corresponent a l’any 2024. La dotació és d’1.845.000 euros, un petit increment de l’1,36% respecte de la convocatòria de l’any passat.

Les actuacions subvencionables en aquesta línia d’ajuts, són:

  • Projectes que impliquin una innovació o millora substancial en la digitalització de l’equipament de realització, enregistrament i edició de so; l’adaptació de les infraestructures.
  • Projectes de formació dels professionals en el camp tècnic, acadèmic, de gestió empresarial o comercial, de perspectiva i impacte de gènere, o d’altres d’interès per al sector.
  • Projectes basats en aliances entre les empreses dels mitjans de comunicació que enforteixi el teixit empresarial de l’àrea geogràfica on estiguin ubicades.
  • Projectes relacionats amb l’elaboració de continguts nous, informatius, d’actualitat, propis, originals i en català o aranès.
  • Projectes adreçats a afavorir la transició tecnològica cap a la televisió d’alta definició.

Les bases estableixen com a requisits dels projectes que s’han de realitzar totalment durant l’any de la convocatòria, la llengua vehicular ha de ser el català o l’aranès, i han de complir les normes sobre protecció dels drets de propietat intel·lectual. A més, s’ha d’acreditar una plantilla mínima de tres persones amb jornada completa.

També consten com a requisits complir les normes vigents a Catalunya en matèria d’oferta, continguts i publicitat en la programació; complir amb el Codi Deontològic, i promoure “un tractament dels continguts que respecti la dignitat de les persones com a subjecte periodístic i humà d’acord amb els principis de la professió periodística a Catalunya, una imatge plural dels dos sexes al marge d’estereotips sexistes i un ús no sexista dels llenguatges”.

La quantia de les subvencions no pot superar mai el 70% del pressupost total de l’activitat subvencionada.

El Govern avança les convocatòries de subvencions als mitjans
WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram