La Unió Europea ha posat en marxa una convocatòria per a accions de suport a la llibertat de premsa dels mitjans de comunicació i el periodisme d’investigació. La crida es divideix en dues accions i té una dotació global de 3.750.000 euros. El termini per presentar propostes finalitza el 29 d’octubre.

Les dues accions concretes de la convocatòria, són:

Mecanisme de resposta a escala europea per a violacions de la llibertat de premsa i mitjans de comunicació

Amb aquesta acció es pretén mitigar les conseqüències del deteriorament de la llibertat de premsa i els mitjans en determinats estats membres i països candidats. L’objectiu és proporcionar un seguiment sistemàtic de les violacions en aquest àmbit, fer visibles les infraccions, i oferir suport legal i pràctic als periodistes amenaçats.

L’acció compta amb un pressupost d’1.950.000 euros i es durà a terme en col·laboració amb grups d’interès europeus, regionals i locals en el camp de la llibertat dels mitjans.

S’espera que aquest projecte doni suport a les activitats d’un consorci d’organitzacions que treballin conjuntament per defensar la llibertat dels mitjans i la seguretat dels periodistes a la UE i els països candidats.

Fons de suport d’emergència per a periodistes d’investigació i organitzacions de mitjans per garantir la llibertat dels mitjans a la UE

L’objectiu és crear un fons de suport d’emergència per a periodistes d’investigació i organitzacions de mitjans de comunicació per millorar la llibertat de premsa i mitjans i prevenir-ne la violació donant suport a la producció de contingut periodístic independent de qualitat en interès públic, incloent la cooperació transfronterera.

Aquesta acció està dotada amb 1.800.000 euros i s’espera que financi les activitats d’un consorci d’organitzacions.