Albert Cots Folch (Falset, Priorat, 1978) és el president de l’Associació Cultural per a la Creació d’Emissores de Ràdio i Televisió a Falset, l’ens que gestiona Ràdio Falset. Actualment treballa com a tècnic de so de la delegació de Catalunya Ràdio a Tarragona. Anteriorment va treballar a Tarragona Ràdio i SER Tarragona. A Comunicació 21, Cots posa en valor el paper que juga Ràdio Falset en una comarca que no supera els 10.000 habitants.

Com va sorgir Ràdio Falset?
Emet des del 1986, tot i que no va ser fins un any més tard que va convertir-se en una ràdio municipal. La va impulsar un grup de joves del poble. Tot i ser una ràdio casolana, feta amb pocs mitjans tècnics, sempre ha actuat com a motor d’integració i cohesió, especialment entre els més joves.

Quin paper juga l’Associació Cultural per a la Creació d’Emissores de Ràdio i Televisió a Falset?
És la que gestiona l’emissora amb el vistiplau de l’Ajuntament de Falset, i la que vertebra el col·lectiu de col·laboradors. Integra tots els qui fan ràdio i totes aquelles persones del poble que volen col·laborar-hi, sigui fent aportacions econòmiques o col·laborant en els actes esporàdics que organitzi, com ara debats públics, concerts, exposicions i conferències.

Ràdio Falset és l’únic mitjà de comunicació del Priorat.
Així és. Ràdio Falset actua d’altaveu de tots els municipis del Priorat. La nostra emissora és, avui, un mitjà de comunicació que cobreix un espai informatiu (el local i comarcal) cabdal per a la població, i que ofereix una proposta radiofònica feta des de l’òrbita prioratina. És un altaveu, especialment de portes endins, i aposta decididament per la proximitat.

Al Priorat passen coses.
Sí, a tot arreu passen coses que poden interessar a la població. No crec en aquells que asseguren que en els pobles o comarques més petites no hi passa res.

A banda de ser el referent informatiu de la comarca, també ho sou per a la resta del país a través de La Xarxa.
Així és. Més enllà dels recursos que ens aporta La Xarxa, informativament ens dona l’oportunitat que donem a conèixer tot allò que és actualitat al Priorat. És una finestra oberta al país.

“A Falset hi haurà ràdio si la gent la vol”

Actualment quina és la programació de la ràdio?
S’emeten 24 hores diàries de radiofórmula, de dilluns a divendres, i els caps de setmana programes culturals i divulgatius a càrrec dels col·laboradors de la casa. Els dissabtes i diumenges és on es concentren majoritàriament els continguts de la graella. Així, s’emeten dos informatius setmanals (dimecres i diumenge) a càrrec del periodista Manel Sales que, curiosament, és l’alcalde dels Guiamets, un poble del Priorat.

Com compatibilitza Sales els dos càrrecs?
Que sigui periodista i polític al mateix temps és una casualitat. Als pobles, aquells que es dediquen a la política és per vocació de servei, i especialment en pobles petits com els del Priorat. La política s’entén d’una manera molt diferent a les ciutats més grans.

Un dels projectes més arrelats de Ràdio Falset és La ràdio a l’escola.
A través del Centre de Recursos Pedagògics del Priorat es proposa als centres educatius la seva participació en aquesta activitat, que consisteix en la realització d’un programa de ràdio sobre alguna actuació feta al centre educatiu, o bé sobre algun aspecte del currículum treballat a l’aula. L’espai s’enregistra als estudis de Ràdio Falset i s’emet durant el maig, entre setmana, en horari lectiu, i també els dissabtes.

Què valoren més els alumnes que participen en aquesta proposta radiofònica?
El treball radiofònic resulta un estímul que potencia les activitats escolars des de diferents perspectives: reforça el treball en equip, fomenta el debat i l’aprofundiment dels temes, estimula l’ús de la comunicació oral, ensenya a utilitzar la veu, amplia el vocabulari, ensenya en definitiva a saber expressar-se.

El projecte és una manera de captar saba nova?
Si és el cas, sí. A més, la mitjana d’edat dels col·laboradors va sent cada cop més alta, i hi ha una manca de relleu evident. Els joves ja no veuen les emissores municipals com un espai d’oci, tot el contrari que la nostra generació, que hi passàvem moltes hores i ens ho passàvem pipa. En aquest projecte intentem transmetre la nostra passió per la ràdio i tant de bo l’encomanem.

Com s’està vivint el procés tecnològic i digital en els mitjans de comunicació?
Aquest procés ha permès simplificar-ho molt més tot i, sobretot, abaratir costos. Al cap i a la fi, per posar en marxa una ràdio o un programa avui és més rellevant la creativitat que no pas el cost, cosa que això abans no era així. La posada en marxa d’un web propi també ens ha permès apropar-nos a nous oients.

Hi ha algun projecte a curt o mitjà termini per enfortir Ràdio Falset?
La prioritat és no fer cap pas enrere. Més enllà de créixer, l’objectiu de Ràdio Falset és mantenir el que avui tenim. A Falset hi haurà ràdio si la gent la vol. I per això estem dedicant tota l’energia a enfortir allò que tenim més que no pas en créixer. Perquè créixer suposa un esforç econòmic i de dedicació massa gran.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram