Esther Estévez (Verín, Ourense, 1997) és llicenciada en Periodisme per la Universitat de Santiago de Compostel·la. La seva curta però intensa trajectòria comença i acaba –de moment– a TVG, la televisió pública de Galícia, on va fer el pas des de la universitat a través d’una beca professional. En aquests gairebé dos anys ha treballat al departament web dels informatius i després va fer el salt a presentar Dígocho eu (T’ho dic jo, en català), un programa innovador dedicat a la llengua gallega que està enganxant molta gent jove a través de suports com YouTube o TikTok. A Comunicació 21, Estévez reivindica el gallec com a eina de cohesió social i l’aposta per continguts que serveixin per adaptar la nova realitat digital en el format de televisió més convencional.

Com a periodista, tenies clar que volies dedicar-te al món televisiu?
En un principi no; de fet, sempre explicava que em feia vergonya i por mostrar-me davant d’una càmera. No tenia problemes en parlar en públic, però en les primeres pràctiques de televisió a la carrera sí que vaig passar-ho malament.

I què ho va canviar?
Arran d’un festival de cinema al meu poble, jo havia estat voluntària per a les xarxes socials i vaig provar de fer algun vídeo i pensava “no està tan malament”. Però era perquè ho feia sense cap pressió. Després vaig fer pràctiques a una televisió petita de Santiago i em vaig divertir molt, i quan vaig entrar a TVG ja tenia un cert rodatge. Mai vaig pensar que m’agradaria tant com m’agrada actualment.

Entres a TVG i pocs mesos més tard acabes presentant un programa que ja és un èxit. Com ha estat aquest camí tan ascendent?
En els inicis a TGV no feia pantalla. Així i tot, el coordinador de continguts, Carlos Amado, tenia molt d’interès en què els periodistes més joves de la redacció participéssim en pantalla a través de les xarxes socials explicant coses de manera simple i amena. I així va aparèixer Dígocho eu.

Amb quina intenció apareix Dígocho eu?
Amado em posa sobre la taula un projecte sobre la llengua, el gallec. Un espai que serveixi als teleespectadors per aprendre i millorar la llengua, fins i tot adreçat als treballadors de TVG que cometíem molts errors i depeníem en excés dels lingüistes. I neix amb un format per a xarxes socials, en format breu.

Com ho va rebre inicialment l’audiència?
A l’inici, tot l’equip reconeixem que va ser l’etapa més dura. Mai s’havia fet així, i el format sempre començava igual, els vídeos, i als teleespectadors els costava encaixar que el que deia estava mal dit, no s’ho prenia bé. Però amb el pas de les setmanes van entendre el bon rotllo que despreníem, que ho fèiem per aprendre, que jo mateixa m’equivocava i vam naturalitzar aquest procés. La gent s’hi va enganxar i crec que actualment a Galícia agrada. Dígocho eu està demostrant que el gallec és una llengua viva i que enganxa els joves.

“A través de TikTok arribem a més gent jove, que és qui menys parla gallec, i estem enviant un missatge, i el rep bé. Això ajudarà el futur de la nostra llengua”

Ets una defensora del gallec?
Em sento afortunada per créixer en un ambient on es parla el gallec. No conec les estadístiques, però la gent jove cada cop el parla menys, i jo vaig créixer en un ambient on s’hi parlava. El meu dia a dia el faig en gallec, i em sento afortunada de treballar a TVG i fer-ho en gallec, i crec molt en la nostra llengua i és molt útil, fins i tot m’hi sento més còmoda.

Què creus que aquest programa ha aportat a Galícia i a la comunitat que parla gallec?
Més estima per la llengua… gallega! La convivència amb el castellà fa que hi hagi cada cop més barbarismes i que no s’usi de forma correcta. Possiblement també passa amb el català o altres llengües més minoritàries. Dígocho eu intenta transmetre que tots som humans i cometem errors a l’hora d’expressar-nos, però hem de posar el gallec on mereix estar. No hem de tenir por que algú s’ofengui perquè li diguem que ho està fent malament. En el projecte transmetem que el gallec és una llengua més, però hem d’utilitzar-la. Fins i tot, penso que molta gent s’està animant a parlar-lo.

El projecte està creixent.
Sí, va conquerint terrenys. Va començar a la pàgina web i després a YouTube. Després vam començar a TikTok, i va ser una novetat que em feia por, però el meu coordinador va trobar la manera perfecta de fer les coses. Amb TikTok arribem a més gent jove, que és qui menys parla gallec, i estem enviant un missatge a la gent jove, i el rep bé. Això ajudarà el futur de la nostra llengua. Recentment hem estrenat canal de Twitch i fem dos directes a la setmana on entrevisto una persona i la poso a prova. Està sent molt divertit.

El programa suma 100.000 seguidors a TikTok i 17 milions de visualitzacions. Una bestiesa!
[Riu] Sí! Quan vam començar a TikTok ho vam fer amb molta recança, perquè en una plataforma tan gran veia difícil fer-se un forat. Sempre diem que no importa la llengua en què parlis, sinó el que diguis. Si qui t’està veient li agrada el que expliques, és igual en quin idioma ho facis, entendrà coses. Hem de centrar-nos en fer un producte que interessi.

Hi haurà tercera temporada?
[Somriu] Sí, seguirem! Descansarem a l’agost, però hi tornarem al setembre i ho farem vinculats a les escoles. Moltes ens van fer saber que utilitzaven els nostres continguts per repassar el gallec i això ens fa estar molt contents i orgullosos. Aquesta segona temporada que s’acaba ja vam fer alguna activitat presencial, però confio que, quan les condicions sanitàries de la pandèmia ho permetin, podrem fer-hi moltes coses.

“TVG està apostant fort per arribar al públic jove i crec que anem pel bon camí. La prioritat ha de ser fer un bon contingut”

En un moment d’incertesa per a les televisions convencionals que no troben la fórmula per atrapar la gent jove, Dígocho eu ha servit per rejovenir l’audiència de TVG?
Em fa la impressió que sí, la gent jove està engrescada amb el programa. I això és molt bo, perquè la gent de la meva edat no mira la televisió convencional. A TVG li penja l’etiqueta de televisió feta per a la gent gran, i molta gent jove s’hi allunya. Però no és així, té una oferta molt variada. Des de Dígocho eu estem fent caure-li l’etiqueta i canviant aquesta tendència.

Com veus que una televisió com TVG aposti per un programa com aquest i que al capdavant hi hagi una periodista jove i dona?
La plantilla de TVG té una mitjana d’edat més alta i em sento afortunada per rejovenir la programació. Crec que fa falta gent de la meva edat. A les xarxes, qui pot estar més al dia som els joves. Estic contenta perquè s’aposti per gent jove i que apostessin per mi, no puc estar més agraïda. El projecte era un més, però va ser la bomba de l’any passat, i entenc que la televisió estarà molt agraïda que passés, perquè és una molt bona notícia per a tots. Fins i tot altres programes en fan paròdia, tots han rebut bé l’èxit de Dígocho eu.

És el moment en el qual TVG hauria d’implicar-se per arribar a noves plataformes?
Ja està en aquest procés, i molts programes hi estan entrant. S’hi està apostant fort per arribar al públic jove i crec que anem pel bon camí. La prioritat ha de ser fer un bon contingut. Ara mateix ens hem d’adaptar per oferir productes que interessin i que vulguin veure’l el dia que s’emet. S’ha de posar en valor el que fas i centrar-se a fer el millor.

Si no és així, la televisió convencional té els dies comptats?
No crec que mori, perquè tampoc va morir la ràdio, però ha d’evolucionar.

Espanya, com a estat plurinacional, hauria d’impulsar més el suport a les llengües que conviuen amb el castellà?
Potser sí, però aquest exercici ha de començar per nosaltres mateixos. Jo estic molt còmoda amb el gallec, i ens ho hem de creure molt més. De vegades ens fem petits i tenim prejudicis. I aquest projecte ens ha servit per veure que el gallec es veu fora de Galícia. Nosaltres ens hem de fer valer primer.

“La presència del gallec entre els mitjans necessita millorar, tot i que actualment hi ha una bona oferta de periodisme fet en gallec”

Com poden conviure llengües minoritàries com el gallec en una societat cada cop més global?
Si parlem de futur, de vegades els pensaments no són tan positius com ens agradaria. Però hauríem de prendre consciència i intentar arribar als infants i joves, que ho vegin com una cosa natural, no com una assignatura que han d’aprendre a l’escola. Hem d’intentar transmetre l’estima per la llengua a totes les generacions. No pots obligar ningú a parlar una llengua, però si tu transmets aquesta estima, segur que l’encomanes.

Com a periodista, quina mirada fas de la presència del gallec entre els mitjans de la comunitat?
La presència del gallec entre els mitjans necessita millorar, tot i que actualment hi ha una bona oferta de periodisme en gallec. Si vols informar-te, ho pots fer amb normalitat.

Ets molt jove, lideres un programa que està tenint molt èxit a TVG. Et temptaria una oferta d’un mitjà estatal i renunciar a fer televisió en gallec?
[Riu] Dubto que això passi! Dígocho eu és un programa que està arrelant amb força a Galícia, però som uns autèntics desconeguts per a la resta d’Espanya. Sent sincera, quan estava a la carrera, hi havia gent que volia marxar, però jo sempre deia que em feia molta il·lusió treballar a Galícia. Seria difícil que marxi, perquè estic molt còmoda i m’estan tractant molt bé, està sent una experiència molt maca. Ara mateix no és una prioritat, m’agradaria seguir treballant a la televisió, però mai sense desvincular-me de Galícia ni del gallec. Soc feliç treballant per a TVG.

A casa ho veuen amb bons ulls?
[Somriu] A casa els cau la bava. TVG està encesa les 24 hores del dia!

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram