Aida Bañeres i Laura Recasens, conductores d’‘Heroïnes Anònimes’ (foto: Tarragona Ràdio).

Laura Recasens (Reus, 1980) i Aida Bañeres (Lleida, 1986) són les coordinadores d’Heroïnes Anònimes, un projecte que va néixer a Instagram i ha crescut a Tarragona Ràdio. A l’abril van rebre una menció de qualitat en la categoria d’inclusió dels Premis Ràdio Associació i aspiren a aconseguir el guardó a millor contingut multimèdia dels Premis de Comunicació Local 2022. Recasens és agent d’igualtat i dinamitzadora comunitària, mentre que Bañeres és gestora cultural, ha treballat a Lleida TV i en projectes culturals, i actualment ho fa a FiraTàrrega. A Comunicació 21, analitzen com la temàtica de la dona i el feminisme estan agafant embranzida en els mitjans de comunicació.

Com sorgeix el projecte d’Heroïnes Anònimes?
[Laura] Va ser poc temps abans d’un 8 de març, Dia Internacional de les Dones. És habitual que aquest dia es faci un reconeixement a un seguit de dones que per la seva professió han tingut un paper rellevant en la societat. Ara bé, estem envoltades de dones anònimes, properes, que són autèntiques heroïnes que cada dia canvien petites realitats, sent un poder de transformació que s’ha de reconèixer i posar en valor.

Així és com visibilitzeu la tasca de les dones?
[Aida] Sí, és una manera de reivindicar un feminisme més proper. Un dels distintius del projecte és que són dones del territori, del Camp de Tarragona. I està fet amb l’objectiu de descentralitzar aquest protagonisme femení, de les capitals d’Estat. Ens agrada visibilitzar el sud de Catalunya i fer territori.

I d’Instagram a la ràdio.
[Laura] Feia temps que volíem traslladar la visibilitat que ens dona el projecte a Instagram a través de la ràdio. I així és com en Xavier de Gispert –director de Tarragona Ràdio– va acceptar la nostra proposta: un programa setmanal, de gairebé una hora de durada on combinem el format d’entrevista (una heroïna anònima) per posar valor al seu empoderament femení.

La música té una forta presència en el programa.
[Aida] Sí, perquè totes dues d’alguna forma fa anys que ens hi dediquem. En la segona part del programa, la música agafa protagonisme, posem en valor aquelles dones que han contribuït a l’escena musical. En l’àmbit personal el programa acaba sent un moment de catarsi per a totes dues.

Des de l’octubre ja sumeu una trentena de programes a Tarragona Ràdio, a més, amb l’altaveu de La Xarxa.
[Aida] Les heroïnes anònimes són del Camp de Tarragona, però estic convençuda que són un exemple per a altres dones que viuen arreu del país. És molt probable que les oients del programa se sentin reflectides amb alguna heroïna anònima. És una temàtica que va més enllà de territoris. És molt saludable que els mitjans de comunicació visualitzin l’empoderament femení.

“El programa està fet amb l’objectiu descentralitzar el protagonisme femení: ens agrada visibilitzar el sud”

De totes les heroïnes que han participat en el programa, us quedeu amb algun testimoni que us hagi colpit?
[Laura] Sí, Hannan Ryani, una marroquina resident al Camp de Tarragona que pateix una paràlisi cerebral, només física. És terapeuta i està acabant el grau de Psicologia, és una dona molt potent. Quan vaig escriure el seu relat a Instagram ja em va impactar, i quan ens va visitar a la ràdio ho vaig corroborar. Ens vam emocionar perquè és un exemple impressionant.

Quin és el feedback que rebeu de les possibles candidates a ser heroïnes anònimes?
[Laura] Al principi, quan el projecte només era visible a Instagram, hi havia una certa reticència, assegurant que no se sentien heroïnes. Sense anar més lluny, em va costar convèncer que l’Aida hi participés.

Què t’impedia fer-ho?
[Aida] Al principi costa fer l’exercici de mirar cap endins i posar en valor allò que has fet com a dona. Un cop t’has obert i has explicat el teu testimoni és bonic, s’aconsegueix l’objectiu d’empoderar-se.

El feminisme o l’empoderament real de les dones és una moda?
[Laura] No diria que és una moda; ara bé, si és així, benvinguda sigui. Des que naixem les dones som feministes d’essència. Ara bé, arran de les mobilitzacions que es van generar pel cas de la Manada o el moviment #MeToo arreu del món han posat el feminisme en primera plana. Així i tot, cal revisar el discurs, perquè l’essència del feminisme és posar en valor les dones en una societat heteropatriarcal. Perquè la igualtat és una cursa de fons.

És la vostra primera temporada (encara ni s’ha acabat), i ja ha estat premiat amb una de les distincions dels Premis Ràdio Associació.
[Aida] Va ser una gran experiència la gala, estàvem molt emocionades. Va ser tota una sorpresa, però el que més ens va agradar és que la menció premiada fos la de inclusió. Però, sobretot, vam dedicar el premi a totes les dones anònimes, també a les que ja no hi són.

I ara sou finalistes de la categoria de millor contingut multimèdia dels Premis de la Comunicació Local. Això agafa velocitat.
[Laura] Encara estem al·lucinant, és molt bonic. Així i tot, l’essència del programa no era precisament aquesta, la de rebre premis. Ens agrada el lema que el més important és participar-hi. Ara bé, si aquests premis serveixen per posar un granet de sorra en la reivindicació del feminisme i de les dones, ens donarem per satisfetes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram