Joan Calanda (Móra d’Ebre, 1945) és el president de l’Associació de Ràdio Móra d’Ebre, l’entitat que gestiona Ràdio Móra d’Ebre – Cadena SER. Professional de la banca (actualment jubilat), Calanda porta la ràdio a les venes, formant-ne part des que tenia 14 anys. L’emissora de Móra d’Ebre continua sent un referent a les comarques de la Ribera Alta, la Terra Alta i el Priorat. A Comunicació 21, Calanda repassa el llegat de Ràdio Móra d’Ebre i aposta per mantenir un projecte cuinat al sud del país.

Ràdio Móra d’Ebre camina cap als 80 anys d’història. Com van ser els seus inicis?
Els inicis de Ràdio Móra d’Ebre van ser l’any 1946 en unes golfes del carrer de Bonaire, quan Joan Canalda Asens va fer les primeres emissions en ona curta, envoltat d’amics i amigues que cantaven i tocaven instruments. Aleshores, des de Móra d’Ebre només s’escoltaven dues emissores: Ràdio Barcelona i Ràdio Andorra. Dos anys més tard (1948) es va inaugurar oficialment Ràdio Móra d’Ebre.

Com van ser els primers anys?
Plens d’il·lusió. Un dels moments rellevants de la història de l’emissora va ser l’any 1952, quan va formar part de la cadena estatal de ràdio REM (Red de Emisoras del Movimiento) per poder tenir una identitat jurídica. El 14 d’octubre de 1964, però, va ser clausurada perquè no s’adaptava a la nova normativa de conversió a la freqüència modulada (FM).

I aleshores?
El tancament de l’emissora va fer que les persones que s’hi dedicaven formessin l’Associació de Ràdio Móra d’Ebre, que es va posar en marxa l’any 1969. Tot el poble va fer el possible per finançar els nous aparells i les instal·lacions de la nova emissora.

“El temps ha demostrat que vam encertar associant-nos amb la Cadena SER, actualment com a emissora afiliada”

Ràdio Móra d’Ebre va ser una de les primeres emissores a emetre en FM.
Així és, amb la freqüència de 87.6 i amb l’indicatiu EAM-29. Això va permetre que els aparells de les cases tornessin a sintonitzar la nostra ràdio. Aquest va ser un punt d’inflexió, una nova etapa de la ràdio durant la transició democràtica en la qual s’aposta per la informació de servei.

I fins aleshores?
La ràdio havia jugat un paper d’acompanyament i d’un caire més lúdic per a l’oient, a ser una eina de servei per al territori i de projectar la informació de cara a l’exterior. Així van aparèixer els primers programes informatius de producció pròpia i es crea un equip de corresponsals arreu.

L’any 1983 s’arrenda l’explotació de l’emissora a la Cadena SER.
Sí, després de festejar-nos diverses cadenes de ràdio (algunes d’elles ja han desaparegut) vam apostar per la Cadena SER, perquè era una emissora de prestigi. El temps ha demostrat que vam encertar. Fins i tot ens van proposar formar part del projecte comarques meridionals juntament amb les ràdios de Tarragona, Salou, Tortosa, Amposta i Móra d’Ebre sota el lideratge de Ràdio Reus.

Així i tot, Móra d’Ebre no va perdre mai el seu segell de proximitat.
Mai, l’única condició que vam demanar des de l’Associació, i actualment es manté així, és disposar de quatre hores diàries de programació local (de 10 a 14 hores), cosa que la resta d’emissores de la Cadena SER no tenen. Tot i els diversos canvis que hi ha hagut en les direccions de Madrid i Barcelona, aquesta condició sempre s’ha respectat.

El lligam amb la Cadena SER canvia el 2011.
Sí, s’enceta una nova etapa. Ràdio Móra d’Ebre passa ser una emissora en qualitat d’afiliada, i la gestió passa a mans de l’Associació com a propietària, tant de la llicència de l’emissora com de les instal·lacions. Fins aleshores, qui exercia com a director a Ràdio Reus era, també, qui assumia la direcció de Ràdio Móra d’Ebre. Des que som una emissora afiliada a la SER, la direcció l’assumeix l’Associació, que ha tornat a recuperar el seu lideratge.

“Ràdio Móra d’Ebre dona veu a qui no en té per a la resta de mitjans”

Quin paper juga l’Associació per mantenir viva Ràdio Móra d’Ebre?
Som una entitat formada per una vintena de persones que col·laboren directament i estimen el projecte de la ràdio. La prioritat és mantenir la identitat i el servei amb dos objectius claus: l’entreteniment i l’atenció a l’actualitat més pròxima. La ràdio compta amb una plantilla de tres professionals, els tenim màxima confiança perquè tirin endavant el projecte.

Quin valor té el projecte al territori?
Ràdio Móra d’Ebre és i serà un element d’identitat i de referència radiofònica a les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat. Abans érem la voz de la Ribera, avui som la ràdio de les tres comarques. Tot i que hi ha emissores municipals a Móra la Nova, Falset i Tivissa, Móra d’Ebre sempre ha estat l’emissora de ràdio de referència.

Ràdio Móra d’Ebre es diferencia del factor barcelonacèntric que viuen la majoria de mitjans de comunicació del país?
Ràdio Móra d’Ebre dona veu a qui no en té per a la resta de mitjans; és a dir, a la gent de les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, que abracen 50.000 habitants. Actualment, la informació en els mitjans de comunicació està centralitzada a Barcelona, i de forma excepcional, mira el territori. Per això, des de l’Associació sempre hem tingut aquesta voluntat.

Quins són els reptes que té actualment Ràdio Móra d’Ebre?
Mantenir viu el nostre projecte, que no és poca cosa. Continuem sent una eina imprescindible, perquè som els únics que garantim la informació de proximitat. La ràdio tindrà futur si manté la seva essència: donar servei i veu al territori.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram