Josep Genescà (Casserres, Berguedà, 1955) és fundador i director de Ràdio Puig-reig i impulsor del Fòrum 10 Comunicació, unes jornades que serveixen per reflexionar sobre els canvis que es generen en l’ecosistema comunicatiu que enguany celebren la 31a edició. Periodista de vocació, va iniciar-se a Ràdio Manresa l’any 1979. Sempre lligat a Ràdio Puig-reig, ha compaginat la col·laboració en altres mitjans com Regió7 i Catalunya Ràdio. Entre les diverses distincions que ha rebut destaca el Premi Nacional de Comunicació de Proximitat (2008) atorgat pel Govern de la Generalitat. A Comunicació 21, Genescà reivindica el Fòrum 10 com un referent periodístic del país.

Com va sorgir la iniciativa del Fòrum 10 a Puig-reig?
Les jornades van néixer quan la comunicació començava a encarar canvis i reptes que li farien donar una volta de 180 graus. Volíem parlar de comunicació quan ningú en parlava! L’aposta del moment va ser forta, i al llarg de les diferents edicions ens ha permès tractar les novetats de cada moment. I ho fem amb periodistes de renom, que amb les seves vivències i coneixements del sector ens donen una mirada avançada del periodisme.

Quin era l’escenari comunicatiu del país quan va iniciar-se el Fòrum 10?
Hi havia un mapa comunicatiu molt incert, molt més que l’actual. Aleshores la majoria de mitjans no sabíem si teníem assegurada la continuïtat. Hi havia molta incertesa en el sector, i també en la política. Especialment, a les dues ànimes polítiques que hi havia al país: la Generalitat i la Diputació. El Fòrum 10 ha aplegat sempre totes les sensibilitats. I durant molts anys hi han assistit els directors de les grans marques i capçaleres del país.

El cartell de la primera edició va ser tota una declaració d’intencions.
[Somriu] No podíem començar millor! Hi van participar Josep Cuní, Miquel Calçada (Mikimoto), Vicenç Villatoro i Gonçal Mazcuñán, entre d’altres. El més difícil és mantenir l’excel·lència, i penso que ho aconseguim any rere any.

Quina evolució ha tingut el Fòrum 10?
L’evolució ha estat més en els continguts que en el format, que l’hem mantingut igual. Sempre hem apostat per posar sobre la taula els temes d’interès del periodisme i de la comunicació del país. Hem parlat de la TDT o la ràdio digital quan ningú en parlava. El Fòrum 10 vol donar respostes al sector, però també a la societat. Tot i que les temàtiques van lligades al periodisme, l’interès també és per a la resta de la societat. Són unes jornades gratuïtes i molt participatives.

Què ha aportat el Fòrum 10 a l’ecosistema comunicatiu català?
El Fòrum 10 ha servit per unir el sector. Prova d’això és que vam ser capaços d’asseure en una mateixa taula Joan Granados (exdirector de la CCMA) i Joan Manuel Domínguez (exdirector de COMRàdio i la XAL), quan aleshores no es dirigien la paraula. Fruit de la participació en el Fòrum 10 es va obrir una nova etapa de diàleg i d’entesa entre dos dels grans ens comunicatius del país. És un dels fets que em fan sentir més orgullós del Fòrum 10.

“És una aposta compartida, tant de la gent de Puig-reig com de la resta del país”

Quin valor té que les jornades tinguin lloc a la Catalunya central, lluny de l’epicentre que sempre marca Barcelona?
Aquest és el gran secret del Fòrum 10. Molts col·legues del sector em pregunten: “com és que resistiu organitzant unes jornades allà dalt?”. És un secret que es va revalidant cada any a base de ganes, dedicació i compromís. És una aposta compartida, tant de la gent de Puig-reig com de la resta del país.

El Fòrum 10 és un referent de país.
[Somriu] No seré jo que ho digui. Però si parlo en nom de la majoria de convidats, tothom coincideix a dir-ho. El Fòrum 10 ha servit per posar a l’abast tendències de periodisme i comunicació sobre la taula. Són unes jornades d’aprenentatge per a tothom, no només per als mitjans de proximitat. I procurem que els convidats no marxin buits de cor ni de records, i que tinguin ganes de tornar.

Alguns repeteixen, és bon senyal.
Sí, n’hi ha que ho han fet quatre i cinc vegades! Tothom ha mostrat molta reciprocitat per assistir a les jornades.

Som a l’equador del Fòrum 10 d’enguany. En aquesta 31a edició han recordat Maria Matilde Almendros.
Sí, aquest any en compliria 100! Almendros va ser present al Fòrum 10 de 1994. Per això hem volgut recordar-la sumant-nos al seu homenatge amb l’exposició que ha preparat l’Institut Català de la Dona i que es pot veure tot aquest mes de novembre a la Biblioteca Guillem de Berguedà de Puig-reig.

Les dues ponències tenen com a fil conductor la mirada internacional del periodisme.
Sí, ho fem amb periodistes de renom que han tingut els seus pros i contres per desenvolupar la seva feina a Rússia i als Estats Units, amb els excorresponsals de TV3 Manel Alías i Xesco Reverter, respectivament. A Alías, que ha repetit enguany, li tenim una estima molt especial, perquè va iniciar-se a Ràdio Puig-reig i estem molt orgullosos de la seva carrera. A Reverter l’esperem aquest divendres.

La cloenda serà el 25 de novembre amb un debat sobre què entenem avui per comunicació.
Parlarem de casa nostra, de la història de la ràdio, dels canvis en les maneres de comunicar que ens proposen les noves tecnologies a la televisió i a internet, i de nous models de ràdio i de televisió. Ho farem amb Jordi del Río, director general de Mitjans de Comunicació de la Generalitat; Saül Gordillo, director de Principal, i Jordi Margarit, president de Ràdio Associació de Catalunya.

El Fòrum 10 té la continuïtat assegurada.
Hi penso molt sovint, hi treballo durant tot l’any perquè cada edició tingui una programació atractiva. Així i tot, sense el suport de les administracions i del Col·legi de Periodistes seria impossible.

Vostè és director de Ràdio Puig-reig des dels seus inicis, fa 41 anys. Sap si és el director més longeu d’un mitjà a Catalunya?
[Riu] Dec ser l’únic director de les ràdios que van emergir en la dècada dels 80 que encara continua al mateix lloc. Puig-reig va ser la dotzena emissora municipal registrada a Catalunya.

De la seva tasca al capdavant de Ràdio Puig-reig en parlarem en una altra conversa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram