Cristian Pons (Menorca, 1979) és el coordinador d’Es Far Cultural i responsable de Ràdio Far, una emissora digital que va néixer fa cinc anys i en què la cultura menorquina i els artistes autòctons tenen un gran protagonisme. Llicenciat en Administració i Direcció d’Empreses i Comunicació Audiovisual per la Universitat de Lleida i la Universitat Pompeu Fabra, Pons ha establert amb el seu equip la línia d’un projecte comunicatiu i d’una ràdio on volen fer brillar la cultura de Menorca. A Comunicació 21, Pons explica el creixement de Ràdio Far i el camí que volen seguir per consolidar-la del tot.

Enguany celebreu el cinquè aniversari de Ràdio Far. Amb quina intenció va néixer?
És un projecte d’Es Far Cultural, una associació on tenim altres projectes, i hi va haver un moment en què ens vam plantejar que hi hagués uns processos creatius. Per això, vam pensar que una manera de divulgar la cultura i de generar uns continguts que fossin d’interès per a Menorca i els menorquins era a través de continguts sonors, més que una ràdio en sí. D’això en fa cinc anys i vam crear el concepte de ràdio, a través de programes.

Així vau començar.
Sí, vam crear uns continguts amb certes freqüències i d’allà va sortir el que al cap d’un any seria la ràdio. Tot això va sortir perquè far vol dir “formació, art i recerca”, i respon a la inquietud de generar projectes que estiguin vinculats a la creació artística i que sempre estiguem inquiets a l’hora de plantejar-nos quina seria la manera de fer arribar la cultura a través de la ràdio.

Vau anar creixent?
Sí, vam anar generant continguts i el projecte va anar prenent forma; vam tenir una plataforma web, el tercer any vam incorporar la ràdio en línia per oferir continguts d’arxiu amb música d’artistes menorquins. De mica en mica va anar agafant forma i en els darrers anys ja tenim una línia molt clara.

Quina línia és aquesta?
Nosaltres som digitals i la línia que volem seguir és la d’editar continguts d’interès cultural per Menorca i mostrar, des d’una perspectiva sonora, coses que succeeixen a Menorca, però amb una projecció exterior.

“Hem aconseguit que grups que feia 25 o 30 anys que no tocaven hagin tornat als escenaris”

Parleu del moment actual, però també mireu cap al passat, cap a un arxiu sonor de cultura menorquina?
Sí, ens interessa molt tirar dels records, tot i que no sigui actualitat del tot. Mentre la gent de qui parlem no se’n vagi, té un valor que té molt pes per a nosaltres. A l’arxiu sonor que tenim hi ha música d’avui però també d’arxiu, hem recuperat grups i hem aconseguit que, grups que feia 25 o 30 anys que no tocaven, hagin tornat als escenaris a partir d’entrevistes que els hem fet.

Creus que heu agafat el rol d’ajudar a moure coses que estaven una mica aturades?
Bé, no era un paper que buscàvem, i exactament no era un objectiu que ens haguéssim marcat, sinó una il·lusió que vam aconseguir fent passos molt concrets. Per exemple, hem aconseguit que aquests grups, que no estaven en actiu, actuessin en el Festival Maquetes, i després han gravat els discos. Tot això va en línia de creació que té Es Far Cultural, creiem en la creació i la recerca creativa.

Com és la programació de la ràdio, què podem trobar-hi?
Tenim més de 600 capítols a la carta que ja poden escoltar-se a la nostra plataforma. I pel que fa als programes, en tenim uns 25 i són sobre contes i rondalles, recomanacions literàries i d’entrevistes de proximitat, entre d’altres. Volem que la ràdio sigui una plataforma de difusió sonora de tot el que passa a Menorca, i això pots trobar-ho a la ràdio si l’escoltes. Hi ha una quinzena de programes que cada any que van fent capítols, mentre que n’hi ha d’altres que tenen altra freqüència diferent.

Veient tot el que genera Menorca en el terreny cultural, creus que és el vostre deure explicar-ho i fer-ho arribar arreu?
Sí, tenim aquesta vocació. Un dels objectius principals d’Es Far és ajudar el sector cultural per tal que tingui visibilitat, així com valorar-lo i donar-hi projecció. Un dels altres objectius és professionalitzar el sector cultural, perquè a Menorca anàvem més enrere del que anaven a Mallorca o en altres llocs. Menorca és una illa petita, i això ens perjudica, perquè no podem fer segons quins projectes que sí que tindrien milers d’oients a Catalunya, per exemple.

Com esteu preparant el cinquè aniversari de la ràdio?
Bé, enguany és especial perquè també celebrem els 10 anys d’Es Far Cultural i cinc de la ràdio, i el començarem a celebrar amb el Festival Maquetes, el 24 de febrer. Serà el més gran que hàgim fet mai, amb quatre bandes, una de Mallorca convidada. I a l’abril sempre celebrem actes, perquè coincideix amb el naixement de la ràdio, el dia 23, i enguany farem alguna sorpresa, tot i que encara no ho puc desvetllar.

Creus que la ràdio està consolidada?
Bé, és una pregunta difícil de respondre. No crec que estigui consolidada, perquè nosaltres depenem d’ajuts i encara no s’han consolidat. Com a idea, o com a concepte, sí que està consolidada, perquè sabem que ens aporta alegria i ens ajuda a visibilitzar aquest sector, però estem en procés de consolidació a mesura que trobem altres fonts de finançament.

Cap a on s’encamina el projecte de la ràdio?
Després de cinc anys, tenim una base de continguts i ara cal que ens escolti més gent. Ens agradaria molt que aquests continguts creats durant aquest temps ajudin a què Menorca sigui vista a través de la ràdio arreu dels territoris de parla catalana. Seria molt bonic que Ràdio Far fos un altaveu sonor de Menorca.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram