El Tribunal Constitucional ha conclòs que el jutge Miguel Florit i l’Audiència Provincial de Palma van vulnerar els drets fonamentals dels periodistes Kiko Mestre de Diario de Mallorca i Blanca Pou d’Europa Press, durant la investigació del cas Cursach (la trama de corrupció de l’empresari de la nit mallorquina). D’aquesta manera, s’han estimat els recursos presentats pels dos professionals.

La sentència assenyala que s’hauria d’haver permès que Mestre i Pou es personessin com a perjudicats, arran que Florit els requisés mòbils i material informàtic. També conclou que no es va ponderar degudament una intervenció que afectava directament el dret a la llibertat d’informació i el secret professional.

El TC declara vulnerat el dret a la tutela judicial efectiva, de manera que ordena anul·lar fins a sis resolucions (de l’Audiència Provincial i del Jutjat d’Instrucció número 12 de Palma) i retrotreure les actuacions.

Els fets es remunten a finals de 2018, quan el jutge Miguel Florit (actualment jubilat) va ordenar la confiscació de mòbils i altres dispositius de Kiko Mestre i Blanca Pou per descobrir les fonts que els facilitaven informació del cas Cursach que instruïa. El Constitucional indica que van ser mesures “especialment invasives i indiscriminades” que suposaven una “greu intromissió en la intimitat” dels periodistes, que no estaven sent investigats per cap delicte.

La decisió, avalada posteriorment per l’Audiència Provincial de Palma, també “afectava directament el dret al secret professional dels periodistes i podien generar un efecte dissuasori en la col·laboració dels ciutadans amb els mitjans”, assenyala el TC. “Les limitacions a la confidencialitat de les fonts periodístiques han d’estar sotmeses a un control de proporcionalitat molt més rigorós que qualsevol altre mitjà d’investigació”, subratlla.

La sentència del Tribuna Constitucional també conclou que es va vulnerar el dret a la tutela judicial efectiva de Mestre i Pou al no permetre’s que recorreguessin la confiscació dels seus mòbils en diverses resolucions del Jutjat d’Instrucció i l’Audiència Provincial. El TC entén que els dos periodistes estaven legitimats perquè afectava la defensa dels seus drets fonamentals i dels interessos professionals.