El Govern de les Illes Balears ha aprovat l’inici del procés per internalitzar els serveis informatius d’IB3, una històrica reivindicació de la plantilla. La mesura s’emmarca en la transició de la radiotelevisió cap a “un model de servei públic adaptat al futur com a eina essencial per a la societat”.

La internalització serà gradual, conforme finalitzin els cinc contractes que actualment externalitzen els serveis informatius (suport tècnic, operació tècnica a la ràdio, operació tècnica a la televisió, explotació d’estudis, i producció de continguts informatius), els quals vencen entre finals d’aquest any i l’1 de febrer de 2023. Així doncs, en aquesta data els serveis informatius d’IB3 estaran completament internalitzats.

Actualment hi ha prop de 350 treballadors subcontractats per aquestes externalitzacions, els quals seran subrogats i passaran a formar part del personal propi com a empleats indefinits no fixos, fins que l’ens públic convoqui una oferta d’ocupació pública.

Una comissió de treball conjunta entre Govern, direcció d’IB3 i comitè d’empresa s’encarregarà de desenvolupar el procés d’internalització els propers mesos.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat la internalització als representants del comitè d’empresa dels serveis informatius en una reunió que han mantingut amb el vicepresident i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes; la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido; la consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, i el director general d’IB3, Andreu Manresa.

El Govern treu pit

L’Executiu balear ha volgut ressaltar que la internalització i la transformació dels serveis informatius d’IB3 posa les bases de “la radiotelevisió pública del futur, propera, independent, de qualitat i aportant estabilitat i millors condicions laborals”.

“Avui començam un procés que és una bona notícia”, ha afirmat la presidenta Francina Armengol, perquè “posam molt en valor l’existència de la radiotelevisió pública de la nostra Comunitat, un servei públic absolutament necessari per a la nostra ciutadania, perquè és garantia de la informació veraç, objectiva i independent, que aporta en el procés de normalització lingüística i que és un suport a un sector fonamental com és l’audiovisual”.

Armengol ha definit els serveis informatius com “l’ànima” de la radiotelevisió pública. “Tenim molt clar que els continguts que es treballen a IB3 els fan persones i les condicions de les persones que treballen per a l’Administració pública són un fet rellevant”, ha afegit al respecte.

La presidenta també ha afirmat que per a l’Executiu “el capital humà és fonamental, com també ho és fugir de la precarietat laboral”. Armengol ha agraït a la plantilla “la paciència i la reivindicació activa” per arribar a iniciar aquest procés.

Plantilla, SPIB i APIB ho celebren

El comitè d’empresa de Dalton Audiovisual per als serveis informatius d’IB3 ha qualificat de “dia històric” l’anunci d’internalització. “El Govern de les Illes Balears ha pres una decisió, encertada, valenta i justa”, ha reblat.

“Celebrem la decisió del Govern d’internalitzar els informatius d’IB3, felicitem els treballadors pel seu esforç i perseverancia, i ens oferim per col·laborar en l’èxit del procés”, ha dit el Sindicat de Periodistes de les Illes Balears. Per a l’organització, la internalització és “una gran notícia” per al a ciutadania de Balears.

Per la seva part, l’Associació de Periodistes de les Illes Balears ha assegurat l’anunci de l’Executiu “és el principi de la fi d’una anomalia”, a més d’una “bona notícia per als treballadors i el periodisme balear”.