El reportatge Los sonidos de la UCI, de Noemí Martínez, de SER Ibiza, sobre els ingressos hospitalaris durant la pandèmia, i una sèrie de 75 peces a càrrec de quatre periodistes de Diario de Mallorca –Xavi Peris, Marcos Ollés, Miquel Adrover i Àlex Cortès– sobre prostitució i abusos a menors tutelades, han guanyat ex aequo la sisena edició del premi de periodisme de l’Associació de Periodistes de les Illes Balears.

També s’han atorgat quatre accèssits: a Urko Urbieta pel reportatge El rostro amargo de la vejez (Última Hora); Ricardo F. Colmenero per Se abren las puertas de Manhattan (El Mundo); Cristina Ahumada per Heroínas tras el mostrador (COPE), i Son na Catalina del programa Zoom d’IB3.

Les dues propostes guanyadores s’han adjudicat 1.000 euros cadascuna, mentre que els accèssits han rebut 500 euros.

L’APIB també ha concedit mencions especials per als treballs finalistes: ‘Influencers’ del porno: doblers a canvi de ‘nudes’, d’Alba Taragó (Ara Balears); Resistint la Covid, de La Perifèrica Produccions per a IB3; El infierno de Siham: un día en una patera y un mes sin sus hijos, d’Angie Ramón (Última Hora); Relato de la Pandemia de Maitane Moreno i Esther Vicens (SER Mallorca); Gabi Rodas per un projecte sobre 39 cançons per combatre el confinament (Diario de Mallorca); Bocca Chiusa, història d’un silenci, de Joan Martí (IB3); Líbano, el oasis de Oriente Medio, devastado por la explosión y la muerte, d’Isaak Martín (Efe), i Operación Vulcano, d’Inma Bibiloni (IB3 Ràdio).

Els guardons es van lliurar el passat dijous a l’Hotel Valparaíso de Palma. En la seva intervenció, la presidenta de l’APIB, Ángeles Durán, va assegurar que “el 2020 es va consumir més informació que mai, amb la paradoxa de no traduir-se en beneficis ni millores per a mitjans i periodistes”, i va reclamar que es millorin les condicions laborals del sector.

“Sabem que els periodistes han suportat un pes excessiu, posant per davant la seva responsabilitat i compromís amb els ciutadans molt per sobre del que se’ls podia exigir. Per això, des de l’APIB volem donar-vos les gràcies i reconèixer la vostra valuosa aportació a la nostra societat”, va afegir Durán.

En la sisena edició dels Premis de periodisme de l’APIB s’hi van presentat 78 peces periodístiques, que representa un 47% més de participació que en l’edició anterior. El concurs distingeix les millors peces del gènere periodístic publicades i difoses durant l’any entre els mitjans de les Illes Balears.