L’Associació de Premsa Forana de Mallorca renovarà la junta directiva en una assemblea ordinària que és previst que tingui lloc el proper mes d’abril. La Covid-19 va impedir, el març de l’any passat, el relleu en la direcció i des de fa gairebé un any Rafel Oliver actua com a president en funcions.

“Ja teníem data i lloc per fer l’assemblea, però va caure en ple confinament i vam haver d’ajornar-la. Els estatuts no contemplen la possibilitat de fer l’assemblea de forma virtual. Si la pandèmia no ho impedeix, aquest 2021 hi haurà el relleu”, explica Oliver a Comunicació 21.

L’actual junta directiva marxarà en bloc. Oliver és president de l’associació des de fa gairebé vuit anys. “És prevista l’entrada d’una junta formada per gent més jove. L’associació i la premsa forana té grans reptes a la vista i ha de rellançar-se”, admet.

La supervivència del periodisme amateur

Fundada l’any 1978, l’associació té com a prioritat aglutinar les capçaleres de la premsa de proximitat de l’illa de Mallorca i potenciar la difusió de la llengua catalana. Actualment compta amb 36 capçaleres associades de periodicitat diversa.

“Són petites capçaleres, la majoria d’elles des d’un periodisme amateur, poc professionalitzades. Ara bé, són genuïnes i no tenen competència”, explica Oliver. Així i tot hi ha una dada rellevant: “En els darrers 10 anys han desaparegut una dotzena de capçaleres, que representa un 25% de tota la premsa forana de l’illa de Mallorca”, diu el president.

Segons Oliver, “hi ha una manca de relleu generacional”. I és provocat, també, “per la mentalitat més a l’antiga d’aquells que estan al capdavant de majoria de capçaleres, que són persones d’edat avançada, a qui se’ls fa molt feixuc un canvi com el que exigeix el periodisme actual amb la digitalització”.

La digitalització com a gran repte

La majoria de capçaleres associades a Premsa Forana no han fet el salt a la digitalització. “Només una dotzena combinen el digital i el paper. La resta segueixen publicant només en paper i no s’han atrevit a fer el pas”, subratlla el president.

Un dels motius pels quals la premsa forana de Mallorca no és més present a internet i les xarxes socials és pel perfil de la seva audiència. Oliver diu que “el 90% dels lectors de les capçaleres són homes i dones a partir de 50 anys, i una bona part superen els 65. Tenen l’hàbit de llegir en paper i aquest fet també ha estat un dels motius pels quals les capçaleres no han fet el pas”.

Per això, Oliver convida la junta entrant a abordar el salt a la digitalització. “El periodisme digital arribarà tard o d’hora entre la premsa forana, n’estic convençut. El paper es mantindrà viu, però cal adaptar-se a la nova realitat digital per dos motius: per assegurar la supervivència de les capçaleres i per captar nous i joves lectors”, rebla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram