Rafel Puigserver ha estat escollit nou president de l’Associació de Premsa Forana de Mallorca rellevant Rafel Oliver, qui ha ocupat el càrrec en els darrers nou anys i que es mantindrà a la junta. Així es va aprovar el passat dissabte en una assemblea extraordinària celebrada al casal Pere Capellà d’Algaida.

Puigserver, que és director de la revista Es Saig, encapçala una nova junta que completen el vicepresident Tomeu Caldentey (de la revista Bellpuig), el secretari Xavier Bestard (Caymàritx), el tresorer Magí Ferriol (Fent Carrerany), i els vocals Maria Antònia Ferrer (Coanegra ) i Rafel Oliver (N’Alí).

Fundada l’any 1978, l’associació té com a prioritat aglutinar les capçaleres de la premsa de proximitat de l’illa de Mallorca i potenciar la difusió de la llengua catalana. Actualment compta amb 35 capçaleres associades de periodicitat diversa.

En l’assemblea, el president sortint, Rafel Oliver, va fer un repàs de les principals tasques desenvolupades i va lloar el fet que, tot i la pandèmia de la Covid-19, s’han mantingut les 35 revistes associades.

Digitalització i enfortir el valor de la marca

El nou president, Rafel Puigserver, va reivindicar el valor de les capçaleres de la Premsa Forana com a patrimoni històric i periodístic, a banda del seu atractiu. Considera que tot el moviment periodístic generat durant els darrers 40 anys “ha contribuït en gran manera a l’alfabetització en català de la població”, i va deixar clar que “no es pot dir que avui la situació sigui millor que quan es va posar en marxa l’associació”.

La nova directiva s’ha fixat com a gran repte la total digitalització de les publicacions en el marc de la Biblioteca Digital Científica de la Universitat de les Illes Balears. Actualment ja compta amb unes 270.000 pàgines de Premsa Forana escanejades, que són les més consultades d’aquesta gran hemeroteca en línia.

La nova junta té la voluntat de crear marca, potenciar la presència de la Premsa Forana a les xarxes socials i en el món digital, sense deixar de banda el paper, i també de facilitar l’intercanvi de material entre les publicacions associades com es feia en els inicis de l’entitat. A més, es vol fomentar la creació de noves publicacions de caràcter local.

Lliurats els premis periodístics de Premsa Forana

A banda de renovar la junta directiva, dissabte Premsa Forana va lliurar els seus premis periodístics corresponents a l’any 2019 per a treballs publicats durant el 2018.

En aquesta edició s’ha guardonat 9 d’octubre de 2018, la torrentada del malson, de Bartomeu Caldentey, publicat a Bellpuig, en la categoria de reportatge; Maria Morro, voluntària a Grècia, de Maria Antònia Ferrer per a Coanegra, en la modalitat d’entrevista, i La dona i la ciència, de Miquel Martorell, publicat a Bona Pau, en opinió.

Per la seva part, Marina Bestard ha guanyat en la categoria de fotografia per la portada El cor de Crist de Caymàritx, i Guillem Mut i Jaume Perelló en disseny per la portada Al·legoria de Tardor a Lledoners per a Sa Sella,

En aquesta convocatòria es van presentar 53 treballs de 12 publicacions.