El reportatge Tres mamás para Amparo sobre la maternitat compartida d’una nena amb discapacitat, escrit per la periodista Maria Antonia Cantallops i publicat a El Mundo, ha estat el guanyador en la categoria absoluta de la cinquena edició del Premi de Periodisme de l’Associació de Periodistes de les Illes Balears (APIB).

A més s’han atorgat dos accèssits de premsa a Benjamín Palau pel reportatge Microcréditos para vivir (Diario de Mallorca) i a Mayte Amorós per ¿Por qué papá se poneese abrigo verde? (El Mundo).

Per la seva part, l’accèssit de televisió ha estat per al reportatge Trànsits del programa Zoom d’IB3, dirigit per Jaume Perelló i coordinat per Emma Socías.

L’accèssit de ràdio ha quedat desert perquè no s’ha presentat cap candidatura. Com a contrapartida, l’APIB ha concedit dues mencions especials: a Gemma Marchena per la peça Imputados desimputados (Última Hora), i a Dani Cuesta i Cristina Roig, de la productora Offline, pel reportatge Delictes econòmics en l’àmbit públic, emès pel programa Memòria negra d’IB3.

L’acte de lliurament de premis ha tingut lloc aquest dijous al Centre Cultural Sa Nostra de Palma. La presidenta de l’APIB, Ángeles Durán, ha aprofitat l’avinentesa per donar suport al sector del periodisme en un moment delicat per les conseqüències de la pandèmia.

“Sabem les dificultats que està travessant el sector, però hem fet un esforç per donar visibilitat al periodisme de les Balears, un reconeixement al treball informatiu de tot el col·lectiu. Perquè el periodisme és fonamental en una democràcia. Sense periodistes, no hi ha periodisme”, ha dit.

El certamen reconeix les peces informatives (notícies, reportatges, documentals o entrevistes) publicadeso emeses durant el 2019, valorant especialment el periodisme de denúncia i d’investigació. En aquesta edició s’han presentat 53 peces periodístiques.