Margalida Mateu (Montuïri, Mallorca, 1983) és periodista i juntament amb Adrià Martí presenten Téntol, un programa multimèdia de divulgació del patrimoni lingüístic de les Illes Balears que posa en relleu la llengua, l’actualitat i la cultura, i que s’emet a la televisió i la ràdio d’IB3. Abans d’incorporar-se a IB3 va treballar a la revista El Temps, Canal4, Ona Mediterrània i Ara Balears. A Comunicació21, Mateu reivindica el paper integrador d’IB3 i aposta per teixir sinergies entre els mitjans públics de parla catalana.

El teu primer tastet a IB3 Ràdio va ser el magazín Tassa i mitja. Què té d’especial la ràdio?
Tassa i mitja va ser una etapa que guard amb molta estima, en la qual ho vaig aprendre tot. La ràdio i la premsa escrita crec que són les millors escoles de periodisme. La ràdio ho és per la immediatesa i proximitat, però consider que la premsa escrita és la més difícil de la professió.

Téntol és un programa multimèdia. Aquest format és el model a seguir en els mitjans de comunicació?
Des del primer dia està pensat així, adaptant-se a tots els formats: ràdio, televisió i xarxes. És un projecte que, més enllà del contingut, encaixa perfectament amb com s’està posicionant actualment la comunicació. És a dir, crec que com més multimèdia, millor. Així i tot, Téntol es va estrenar primer a la televisió i després vam adaptar els continguts per a la ràdio.

En aquesta nova temporada, el programa passa a ser diari.
Sí, ens fa molta il·lusió que sigui així. I a la vegada tenim molta més feina [riu]. El format radiofònic ens agrada molt, perquè tant a mi com a l’Adrià Martí ens apassiona la ràdio. Ja ens vam conèixer fent ràdio i és un pas endavant que IB3 hagi apostat per passar a fer Téntol cada dia. A IB3 Televisió, però, seguirem un cop a la setmana.

Més enllà del format, com s’explica la bona acollida que està tenint Téntol?
Al programa posem tot l’èmfasi en la genuïnitat i origen etimològic de paraules i expressions recollides arreu de les Illes. Ja sabíem que tenim una gran riquesa lingüística. L’èxit del programa ha estat l’interès que s’ha generat entre els teleespectadors i els oients per a conèixer aquelles expressions que es deien abans i algunes que s’han anat perdent amb el pas del temps.

“IB3 és un mitjà molt arrelat a les Illes, i la gent de cada vegada se l’estima i el sent més seu”

El to és amè. Aquest component també hi ajuda?
Sí, per suposat. Té un format de joc radiofònic que combina proves als concursants amb el material sonor de mots i expressions recollides arreu de les Balears. A més hi aportem notícies d’actualitat amb un caràcter més mengívol i menys seriós per a l’espectador. Tot plegat fa que convidi a quedar-s’hi. I ens ha sorprès moltíssim que siguin espectadors de totes les edats, des d’infants fins a gent gran.

Quin valor té que el fil conductor sigui la llengua?
Téntol és un programa que intentam que sigui autènticament balear. La insularitat és molt complexa, i hem aconseguit aportar expressions de tots els racons de les Illes. Hi ha paraules genuïnes que hem pogut descobrir amb el programa. Això ens ha permès potenciar la diversitat lingüística, cosa que ens ha demostrat que disposem d’una riquesa lingüística extraordinària. Aquest és el valor que traspua el programa.

Fa uns mesos, un vídeo on l’actriu Sílvia Abril se’n reia de la parla mallorquina es va fer viral a les xarxes i, de retruc, va provocar l’enuig de molts ciutadans de les Illes. Com ho vas viure?
M’ho vaig prendre amb molt sentit de l’humor. Quantes vegades s’ha imitat en Tomeu Penya o en Rafael Nadal sense tampoc massa encert. Mig món se’n fot de l’altre i no passa res. A mi m’agrada prendre’m aquestes coses amb humor, que és el que són.

Fins a quin punt IB3 ha contribuït a enfortir la llengua a les Illes?
Hi juga un paper rellevant. IB3 és un mitjà molt arrelat a les Illes, i la gent de cada vegada se l’estima i el sent més seu. Era necessari disposar d’un mitjà de comunicació amb la vocació de servei públic com IB3. Evidentment tot és millorable, però en un moment en el qual hi ha un excés d’informació, disposar d’una informació de servei públic i de proximitat té un valor incalculable. Hem de seguir ajudant a fer créixer IB3, perquè és una gran eina per a tots. Cada cop serà més essencial i necessària.

Téntol és un espai multimèdia que exemplifica a la perfecció el fet de jugar amb les noves tecnologies. En el còmput global, IB3 ha fet els deures en el procés d’adaptació en la nova era digital?
A IB3 encara li queda molt camí per a recórrer en aquest àmbit. Els pressupostos són molt limitats, i això fa que no hi hagi prou recursos. Ara bé, cal fer un esforç més perquè la societat cada cop és més digital, i la pandèmia encara ens ho va deixar més clar. El món passa per les xarxes i necessitem fer un salt endavant més.

En una època complexa per als mitjans de comunicació, en la qual la majoria busca sinergies, seria un bon moment perquè TV3, IB3 i À Punt trobin vies de col·laboració?
Si des d’un àmbit pressupostari, totes tres per separat no poden anar més endavant, fora bo plantejar-s’ho. Una aliança entre TV3, IB3 i À Punt seria molt potent per al territori i la llengua. Estic convençuda que aquesta aliança serviria per unir-nos com a poble, cal trobar la fórmula. Sense anar més lluny, Téntol és un clar exemple d’un producte que s’integraria perfectament en una programació conjunta, perquè reforçaria la riquesa lingüística de la llengua més enllà de les Illes.

Des d’una mirada més personal, t’has plantejat treballar més enllà de les Balears?
Plantejar-m’ho no, perquè estic a gust a IB3 i perquè no he tingut cap altra proposta. Però és evident que, si arribés, m’ho pensaria. La llegenda que corre que entre els illencs patim claustrofòbia, en el meu cas no es compleix. Soc feliç a casa meva, però al mateix temps tinc ganes de seguir creixent en la professió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram