Pep Díaz (Palma, 1967) és el cap de producció d’IB3 Ràdio des de fa 16 anys. Lligat a la ràdio des de ben jove, va treballar a la Cadena SER-Radio Mallorca i COPE abans de dirigir M-Ràdio (l’emissora municipal de Muro). A Calvià va oferir la seva versió més polivalent treballant per a la ràdio, la televisió i premsa escrita. Des de la posada en marxa d’IB3, s’ha convertit en un dels noms de referència. A més, és l’editor i presentador del programa Equip de guàrdia. A Comunicació 21, Díaz avança que IB3 està enllestint el redisseny del portal web.

Quina és la tasca de producció en una ràdio com IB3?
Una de les tasques és ser el nexe d’unió entre els productors dels diferents programes i l’emissora. A més, la tasca és donar suport directe a la direcció a l’hora d’enllestir les graelles d’emissió, l’enregistrament de falques publicitàries, tenir en compte la coordinació dels equips tècnics quan s’emeten programes des de fora l’estudi. Aquestes serien les més rellevants, però n’hi ha d’altres.

Les innovacions digitals i tecnològiques han millorat el procés de producció a IB3 Ràdio?
Sí, indiscutiblement. L’evolució ha estat constant i en positiu. Tècnicament la ràdio ha canviat de dalt a baix, comptem amb uns estudis digitalitzats que es van iniciar abans de la pandèmia. Ara bé, hem incorporat noves tècniques per deixar enrere la dependència amb les connexions XDSI [xarxa digital de serveis integrats]. La tecnologia ens ha permès disposar d’aplicacions que milloren de llarg l’emissió.

La millora és per la cobertura?
Disposem d’una bona cobertura i d’una qualitat sonora consolidada de les emissions per a les Illes Balears.

Els nous hàbits de consum venen determinats, també, per la fórmula de ràdio a la carta. Està consolidada a IB3 Ràdio?
Des de fa temps, els continguts que s’emeten a través de la ràdio convencional es bolquen automàticament al format de ràdio a la carta gairebé a l’instant perquè l’oient el pugui recuperar quan ho desitgi. Possiblement es perd el factor immediatesa, però l’oient es crea mentalment la seva pròpia graella únicament amb l’ús a la carta.

L’aposta pels format pòdcast és en ferm?
És rellevant l’aportació dels continguts en pòdcast com un contingut extra. Alguns d’aquests continguts poden ser emesos per la ràdio convencional. Cal que IB3 Ràdio continuï explorant la fórmula del pòdcast, especialment en els seus continguts, que no perdin qualitat. I l’altra aposta és l’accessibilitat al web.

És funcional l’aparador web?
Ho ha de ser molt més. Per això, en les pròximes setmanes IB3 estrenarà un nou disseny del web que ha de permetre millorar l’accessibilitat de l’oient i donar-hi resposta. A més, oferint un web més àgil i intuïtiu. No puc donar més detalls del projecte de redisseny del web.

“Cal que IB3 Ràdio continuï explorant la fórmula del pòdcast”

Quin paper juga IB3 Ràdio en l’ecosistema comunicatiu de les Illes?
Un dels grans reptes d’IB3 quan va aparèixer com a mitjà era sa vertebració entre illes, tenint en compte les semblances, les diferències i els trets característics de cada una de les quatre illes. A través d’IB3 hem aconseguit que ens coneguem una mica més i millor. Fins i tot en la forma de xerrar, que pot ser d’una manera molt distinta i amb els seus matisos. Et dona una riquesa lingüística molt àmplia i que crida molt sa atenció.

Quines són les sinergies entre la ràdio i la televisió a IB3?
Cada vegada hi ha més sinergia, prova d’això és la programació del matí que és simultània entre la ràdio i la televisió. Pel que fa a la ràdio, la pandèmia ha accentuat molt més compartir els continguts de televisió, com és cobrir una roda de premsa o una compareixença.

Té avantatges?
Sí, perquè som poquets de plantilla! D’aquesta manera, xuclar els continguts de televisió és una manera d’optimitzar els recursos, ja que així s’allibera un company d’informatius o de programes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram