La companyia estatunidenca Liberty Global comprarà la britànica Virgin Media, el segon màxim proveïdor de televisió de pagament del Regne Unit, per 23.300 milions de dòlars (uns 17.155 milions d’euros). La unió suposarà una competència encara més directa per a BSkyB, actualment la número u del mercat britànic, de la qual Rupert Murdoch n’és el principal accionista.

Liberty Global pertany a un altre magnat, John Malone, qui ja es va enfrontar a Murdoch fa una dècada quan ambdós volien controlar DirecTV, l’empresa de televisió per satèl·lit més important dels EUA. Finalment, la cosa va acabar en un bescanvi: el grup de Murdoch va vendre les seves accions de DirecTV (un terç del total) a Liberty, i Malone es va desprendre del 16% que tenia de News Corporation, cosa que li donava més control del grup al magnat australià.

Segons un comunicat conjunt de Liberty Global i Virgin Media, l’adquisició crearà “la primera companyia mundial en el negoci de la comunicació de banda ampla”, amb 25 milions de clients en 14 països. Per al conseller delegat de Liberty Global, Mike Fries, l’adquisició de Virgin Media és una “ampliació natural de la nostra creació de valor estratègic”.

Després d’aquesta compra, el 80% del mercat de Liberty Global, propietat del magnat John Malone, es concentrarà al Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, Suïssa i Holanda. L’operació, que ara ha de ser ratificada per les respectives juntes d’accionistes i pels organismes reguladors, podria ser efectiva a la primavera.