L’expansió de la cadena qatariana continua, ara a un dels països on semblava que podria tenir més dificultats per emetre, els Estats Units. Al-Jazeera Media Network ha anunciat que ha comprat Current TV, el canal per cable fundat fa set anys per l’exvicepresident Al Gore, i ja prepara una edició estatunidenca que es posarà en marxa aquest 2013.

Tot i que les condicions no s’han fet públiques, alguns analistes han assegurat a Reuters que l’acord es pot estimar en uns 500 milions de dòlars (uns 381 milions d’euros).

El nou canal, que tindrà la seu central a Nova York, mantindrà les seus de Washington, Los Angeles, Miami i Chicago, i n’obrirà de noves en llocs “clau”, doblant l’actual plantilla de Current TV fins als més de 300 treballadors. La seva cobertura arribarà a 40 milions de llars dels EUA.

L’edició estatunidenca d’Al-Jazeera serà independent de la ja existent en anglès i oferirà notícies tant locals dels EUA com internacionals. Ara s’obre un període de transició de a programació de Current TV fins que Al-Jazeera comenci a emetre.

“Fet històric”

“Durant molts anys hem entès que podíem fer una contribució positiva a les notícies i la informació disponible a i sobre els EUA, i l’anunci d’avui ens ajudarà a aconseguir aquest objectiu”, ha assegurat aquest dijous en un comunicat Ahmed bin Jassim Al Thani, director general d’Al-Jazeera, qui ha qualificat l’operació de “fet històric”.

Jassim Al Thani també ha explicat que la decisió de posar en marxa una edició als EUA es basa en el fet que el 40% dels usuaris del web en anglès són estatunidencs.

Per la seva part, Al Gore i el seu soci Joel Hyatt han assenyalat que Current Media va néixer amb els objectius de “donar veu als que no se solen sentir; dir la veritat al poder; proporcionar punts de vista independents i diversos, i relatar les històries que ningú més explica”.

En aquest sentit, han assegurat que Al-Jazeera té “els mateixos objectius” i que, com Current TV, considera que “els fets i la veritat porten a una millor comprensió del món que ens envolta”.