El director del diari The Guardian, Alan Rusbridger, l’estiu que ve deixarà el càrrec, el qual haurà estat exercint durant 20 anys. El 2016, Rusbridger substituirà Liz Forgan com a president de l’Scott Trust Limited, l’empresa editora de The Guardian i el dominical The Observer.

“És un gran honor per a mi que m’hagin ofert aquesta feina. L’Scott Trust va ser fundada per protegir i salvaguardar The Guardian, un important bastió per a la llibertat de premsa i la independència periodística”, assenyalava aquest dimecres al vespre l’encara director via Twitter.

Nascut el 1953 a Lusaka, la capital de Rhodèsia del Nord (l’actual Zàmbia), Alan Rusbridger va ser redactor i columnista de The Guardian durant 16 anys abans d’accedir a la direcció del diari, el 1995, en substitució de Peter Preston.

Durant la seva etapa com a director, Rusbridger ha guiat el diari fundat el 1821 en la seva transformació digital. “En el periodisme global hi ha uns quants càrrecs amb la capacitat de redefinir la nostra indústria. He tingut el privilegi de ser un d’aquests càrrecs durant 20 anys, un període en què els diaris d’èxit s’han convertit en proveïdors de continguts globals”, afirma en un article publicat aquest dijous.

Sobre la seva nova responsabilitat com a president de l’Scott Trust, assenyala que consistirà en “preservar la independència editorial, els valors i l’estabilitat financera a llarg termini” del mitjà.

Respecte al seu successor en la direcció de The Guardian, Alan Rusbridger es limita a afirmar que la redacció del diari compta amb “forts líders futurs” amb una “experiència incomparable”.

Per la seva banda, Liz Forgan ha destacat que Rusbridger ha estat “la força motriu del diari durant una generació”. Segons ella, el periodista ha estat el director “més rellevant de la seva generació”, tot remarcant que “ha sabut aprofitar els avantatges de l’era digital i ha seguit construint a partir de la millor de les tradicions i dels seus distingits predecessors”.