A la portada del darrer número de Charlie Hebdo, un jueu empeny un musulmà en cadira de rodes sota el títol de caire fílmic Intocables 2, els quals adverteixen que amb ells “no es pot fer burla”. A dins, el setmanari satíric francès va una passa més enllà i, en una sèrie de vinyetes sobre les protestes arran de la polèmica pel·lícula La innocència dels musulmans, no només caricaturitza a Mahoma, sinó que el mostra despullat.

“No hi ha res a negociar amb els feixistes. La llibertat de riure’ns sense embuts, la llei ja ens la donava, la violència sistemàtica dels extremistes també ens la dóna. Gràcies, colla de gilipolles”, signa el director del setmanari, Stéphane Charbonnier, conegut com a Charb, que des de l’atemptat del novembre passat (també per publicar caricatures de Mahoma) viu sota protecció policial.

Llibertat de premsa amb “responsabilitat”

La revista, esgotada en menys d’un dia, ha posat en alerta el Govern francès. Si abans de la publicació del polèmic número va vetllar per protegir Charlie Hebdo de possibles atacs, després va decidir estendre la seguretat a altres àmbits per por a la reacció dels islamistes més radicals: a França, prohibint manifestacions, i a l’estranger, ordenant el tancament d’ambaixades i escoles, i extremant la protecció d’instal·lacions franceses a una vintena de països.

El ministre d’Exteriors, Laurent Fabius, va defensar la llibertat d’expressió, però també va assenyalar que “no és intel·ligent utilitzar les brases” en el context actual. Per la seva part, el primer ministre, Jean-Marc Yrault, va desaprovar “qualsevol excés” i va apel·lar a “l’esperit de responsabilitat” de cadascú. Per al director de Charlie Hebdo, però, la llibertat de premsa en sí ja és una “provocació”.

Demanda per incitació a l’odi

La revista satírica ja té damunt la taula la primera demanda per la publicació de les caricatures. L’ha interposada una associació que representa als siris que viuen a França, la qual acusa Charlie Hebdo d’“incitació pública a la discriminació, l’odi o la violència nacional, racial o religiosa”. Segons el seu conseller, Mohamed Iriqat, la llibertat d’expressió “té els seus límits si estimula l’odi”.

L’any 2006, la publicació ja va ser denunciada per “injúries” als musulmans després de reproduir les polèmiques caricatures de Mahoma del diari danès Jyllands-Posten. El tribunal va absoldre Charlie Hebdo en considerar que no es va atacar als musulmans, sinó als terroristes.

Per la seva part, la revista satírica francesa ha denunciat que aquest mateix dimecres havia rebut un ciberatac al seu web. La Fiscalia ja ha decidit obrir una investigació al respecte.