La Federació Internacional de Periodistes (FIP) ha denunciat que almenys 94 periodistes i treballadors de mitjans van morir el 2010 víctimes d’assassinats, atacs amb bombes o incidents amb foc creuat, i 3 persones més van tenir una mort accidental, però relacionada amb la feina.

Amb aquestes dades, la FIP constata que els mitjans de comunicació i els periodistes segueixen sent objectiu principal dels extremistes polítics, delinqüents i terroristes. La Federació situa el Pakistan al capdavant de la llista de les zones més perilloses del món per exercir la professió periodística, per davant de Mèxic, Hondures i l’Iraq.

La FIP ha fet pública la llista de periodistes morts dos dies després que els cossos i forces de seguretat de Dinamarca i Suècia frustressin un atemptat contra el diari Jyllens Posten, que el 2005 va desencadenar una polèmica per la publicació de les caricatures del profeta Mahoma.

Jim Boumelha, president de la FIP, considera que la xifra és una pèrdua molt elevada, que hauria de provocar la reacció dels governs de tot el món per protegir millor els professionals de la informació. Boumelha denuncia el gran perill que existeix per practicar el periodisme en zones de conflicte.

Els 94 periodistes que han mort el 2010 contrasten amb els 139 que van morir el 2009. Segons la FIP, la majoria de víctimes el 2010 es van produir a causa de la guerra contra la insurgència al Pakistan, el conflicte del narcotràfic a Mèxic o la inestabilitat política a Hondures. En aquests llocs, i altres com Somàlia, Filipines o l’Iraq, la Federació alerta que hi ha un clima de setge i desesperació pel domini dels violents i la debilitat governamental.

Llistat dels professionals morts el 2010