El ministre d’Interior del Regne Unit, Sajid Javid, ha signat l’ordre d’extradició de Julian Assange als Estats Units, on la Fiscalia li imputa 18 delictes, entre els quals contra la llei d’espionatge i contra la seguretat nacional, pel seu paper en obtenir i publicar documents militars i diplomàtics secrets el 2010.

Amb tot, la decisió final la tindran els tribunals, que aquest divendres han d’examinar l’ordre d’extradició del fundador de WikiLeaks. “Vull que es faci justícia i la petició d’extradició és legítima, així que l’he signada, però la decisió final és dels tribunals”, ha argumentat Javid.

Actualment Julian Assange compleix una condemna d’un any de presó per haver trencat la llibertat condicional imposada per les autoritats britàniques el juny de 2012, quan no es va presentar davant del jutge i es va refugiar a l’ambaixada de l’Equador a Londres. En aquell moment, el Regne Unit havia acceptat extradir Assange a Suècia per unes acusacions de violació i assetjament sexual.

Després de gairebé set anys, el passat abril el president equatorià Lenín Moreno va retirar l’asil polític al fundador de WikiLeaks i va permetre que la policia britànica entrés a l’ambaixada per detenir-lo.

Recentment, el tribunal suec que investiga l’acusació de violació contra Julian Assange va refusar la petició de la Fiscalia de detenir-lo in absentia, que seria el primer pas d’una extradició. Amb tot, va considerar que no cal que les autoritats sueques el detinguin perquè el poden interrogar mentre es troba empresonat al Regne Unit.