La junta d’accionistes del diari La Nación, gràcies als vots dels representants de l’Estat (propietari d’un 69% de les accions) ha aprovat tancar i liquidar els béns del mitjà, fundat fa 95 anys, tot i que des del 2010 només funcionava en versió digital. La decisió compta amb el rebuig de sindicats i accionistes minoritaris, propietaris del 31% restant, la majoria de la societat Colliguay.

Els propietaris d’aquesta empresa, formada per tres particulars, ja ha anunciat que presentarà una demanda amb l’argument que no hi ha raons econòmiques que justifiquin el tancament. Els sindicats també han avançat que recorreran als tribunals per intentar frenar la mesura. Segons expliquen, el diari era molt a prop de l’autofinançament, per la qual cosa consideren que tenia viabilitat econòmica.

“Atemptat a la llibertat de premsa”

Malgrat el tancament es va aprovar aquest dilluns, la intenció del Govern ja es va fer pública a principis de setembre a través del sindicat de periodistes del diari. Des d’aleshores, s’han realitzat diversos actes de protesta en contra de la mesura. El darrer, el passat diumenge, va reunir a la capital periodistes, representants sindicals, d’entitats i de la societat civil.

Per al Col·legi de Periodistes de Xile, el tancament de La Nación és “la culminació d’un atemptat a la llibertat de premsa”, perquè “farà encara més concentrat el mercat dels mitjans”. Els professionals de la informació ara tenen dubtes sobre el possible destí del seu arxiu històric.

El president ho va advertir quan era candidat

Un any abans de ser escollit president de Xile, Sebastián Piñera ja va qüestionar l’orientació del diari –el va acusar de ser una “fàbrica de propaganda” dels governs que hi havia des de 1990– i va apostar pel seu tancament.

En els primers mesos al poder, però, Piñera es va plantejar reformar el rotatiu o vendre’l, però finalment, el novembre del 2010, va optar per tancar l’edició impresa, acomiadant 250 treballadors, i deixar tan sols la digital. Amb el tancament d’aquesta perdran la feina 117 persones més.