Els cinc diaris que el 2010 van publicar la filtració de WikiLeaks per les quals els Estats Units demanen l’extradició de Julian Assange –The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel i El País–, han donat suport a l’activista amb una carta conjunta en la qual reclamen al Govern nord-americà que s’aturi la seva persecució.

El passat juny, el Govern britànic va aprovar l’extradició d’Assange als EUA, on s’exposa a una condemna de 175 anys de presó.

Els mitjans assenyalen que la seva inculpació estableix “un perillós precedent i amenaça de soscavar la Primera Esmena dels Estats Units i la llibertat de premsa”.

En la missiva, recorden que “exigir responsabilitats als governs forma part de la missió principal de la premsa lliure en una democràcia”, i que “obtenir i revelar informació delicada, sempre que sigui necessari per a l’interès públic, és una part fonamental de la feina diària dels periodistes”.

En aquest sentit, els cinc diaris ressalten que “si aquest treball es criminalitza, el nostre discurs públic i les nostres democràcies es debiliten considerablement”.

La carta recorda que la justícia dels EUA es basa en la llei d’espionatge de 1917 creada per perseguir potencials espies durant la Primera Guerra Mundial i fins ara mai emprada per encausar algú que publiqui informació confidencial.

Tres anys i mig empresonat

Les autoritats dels EUA acusen el fundador de WikiLeaks de 17 delictes contra la Llei d’espionatge i la seguretat nacional i un per frau i abús informàtic, pel seu paper en obtenir i publicar documents militars i diplomàtics secrets el 28 de novembre de 2010.

La filtració, batejada com a Cablegate, va treure a la llum 251.000 documents del Departament d’Estat dels EUA que destapaven “casos de corrupció, escàndols diplomàtics i afers d’espionatge a escala internacional”.

Julian Assange porta tres anys i mig en una presó de màxima seguretat anglesa pendent que es resolgui el seu recurs contra l’ordre d’extradició als EUA. Anteriorment havia estat set anys reclòs a l’ambaixada de l’Equador a Londres, fins que se li va retirar l’asil i va ser detingut.