La periodista filipina Maria Ressa i el rus Dmitri Muràtov han estat distingits amb el Premi Nobel de la Pau de 2021 “pels seus esforços per salvaguardar la llibertat d’expressió, que és una condició prèvia per a la democràcia i la pau duradora”, tot ressaltant la seva “valenta lluita” als respectius països. El Comitè Noruec del Nobel ressalta que Ressa i Muràtov representen “tots els periodistes que defensen aquest ideal en un món en què la democràcia i la llibertat de premsa s’enfronten a condicions cada cop més adverses”.

Sobre Maria Ressa, el Comitè ressalta que empra la llibertat d’expressió per mostrar “l’abús de poder, l’ús de la violència i el creixent autoritarisme” a les Filipines. El 2012, la periodista va cofundar Rappler, un digital de periodisme d’investigació que encara dirigeix, i des d’on s’ha mostrat com una “defensora sense por de la llibertat d’expressió”.

Respecte a Dmitri Muràtov, el Comitè del Nobel remarca que durant dècades “ha defensat la llibertat d’expressió a Rússia en condicions cada cop més difícils”. El 1993 va participar en la fundació Nóvaia Gazeta, diari on va ser redactor en cap durant 24 anys. Des del naixement del mitjà, molt crític amb el poder, sis dels seus periodistes han estat assassinats, entre els quals Anna Politkóvskaia.

“El periodisme lliure, independent i basat en els fets serveix per protegir-se de l’abús de poder, les mentides i la propaganda de guerra”, afirma el Comitè Noruec del Nobel.