Un avió de combat de l’exèrcit d’Israel ha bombardejat aquest dimarts l’últim pis d’un edifici al centre de la ciutat Gaza, on es troben la seu d’Al-Jazeera i les oficines de l’agència de notícies Associated Press, sense que s’hagin produït víctimes. “Ens han dit que ha estat un error, però que en qualsevol cas era millor que no ens hi tornéssim a acostar”, ha explicat a Efe un reporter després d’evacuar.

L’exèrcit israelià ja havia advertit que no garanteix la seguretat dels periodistes a la zona, així com la del personal humanitari i sanitari ni dels civils (que representen el 70% dels morts), cosa que les ONG recorden que viola el dret internacional i pot ser constitutiu de crims de guerra.

Segons Reporters sense Fronteres, els periodistes estrangers que informen des de Gaza s’han d’inscriure a l’Oficina de Premsa del Govern israelià, i han de signar un document on s’indica que s’és conscient que ni el Ministeri de Defensa ni l’exèrcit tenen “cap tipus de responsabilitat” pels possibles “danys resultants de les operacions militars”. A banda, els signants es comprometen a no presentar “cap demanda, reclamació o querella” per possibles “danys o lesions”.

Israel amenaça Al-Jazeera

L’atac a l’edifici s’ha produït un dia després que el ministre d’Afers Exteriors, Avigdor Lieberman, advertís que el Govern israelià estava estudiant prohibir les emissions de la cadena d’origen qatarià. “Al-Jazeera ha abandonat qualsevol percepció de ser un mitjà informatiu creïble, i transmet des de Gaza i per al món una incitació antisemita, mentides, i encoratja els terroristes”, va assegurar.

“Estats Units no permetria que una cadena d’Al-Quaeda emetés des de Nova York”, va reblar després de remarcar que el Govern de Qatar finança Hamas i que, per tant, la cadena és la “branca d’una organització terrorista que combat contra l’Estat d’Israel”.

Al-Jazeera va respondre assegurant que les paraules de Lieberman eren una “amenaça directa” i semblaven “donar el llum verd per posar com a objectiu” els seus periodistes a Gaza, posant així la seva vida “en perill”.