La vicepresidenta de la Comissió Europea, Neelie Kroes, s’ha dirigit al viceprimer ministre hongarès i responsable de Justícia i Administracions Públiques, Tibor Navracsics, per reiterar-li la seva “preocupació per l’estat del pluralisme i la llibertat de premsa” al país, en una passa més de Brussel·les cap a la deriva del primer ministre, el conservador Viktor Orbán.

“El respecte de la llibertat de premsa i el pluralisme no depenen només de l’aplicació tècnicament correcta de la legislació nacional i de la UE, sinó també, i de forma més decisiva, d’aplicar i promoure aquests principis fonamentals a la pràctica”, afirma Kroes en la seva missiva. “La Comissió es mantindrà particularment vigilant en ambdós aspectes”, assegura.

La vicepresidenta justifica la seva preocupació pel fet que no s’hagin renovat les llicències locals de KlubRadio, l’única emissora opositora, i pel “control desproporcionadament centralitzat” dels mitjans que imposa la Llei de premsa hongaresa, la qual troba que “no té precedents” en altre jurisdiccions de la Unió Europea.

Kores ha demanat al Govern d’Orbán que compleixi una sentència del Tribunal Constitucional hongarès, que al desembre va determinar que la normativa limitava indegudament la llibertat de la premsa escrita.

Font: Europa Press