Wa Lone i Kyaw Soe Oo.

Un jutjat de Birmània ha condemnat a set anys de presó els periodistes Wa Lone i Kyaw Soe Oo, per violar la Llei de secrets oficials de l’Estat. La defensa pot apel·lar davant el tribunal regional i després al suprem.

Durant el judici, els dos periodistes de Reuters van assegurar que dos policies els van entregar documents en un restaurant de Yangon poc abans de ser detinguts per altres agents. En aquesta línia, un oficial de la policia va admetre que havia estat una trampa.

El veredicte, però, considera que els documents trobats als periodistes no eren informació pública i haurien estat útils “per als enemics de l’Estat i les organitzacions terroristes”.

Els dos periodistes investigaven l’assassinat d’una desena d’homes i nens del col·lectiu rohingya i altres abusos al poblat d’Inn Din que involucraven militars i policies, segons explica Reuters. Després de la detenció de Wa Lone i Kyaw Soe Oo l’Exèrcit va reconèixer els fets i set soldats van ser condemnats a deu anys de presó.

“Avui és un dia trist per a Myanmar, els periodistes de Reuters, Wa Lone i Kyaw Soe Oo, i la premsa de tot el món”, ha dit el cap de reuters, Stephen J. Adler, qui ha afirmat que es tracta d’una “injustícia”.

Per la seva part, el secretari general de Reporters Sense Fronteres, Christophe Deloire, ha demanat la seva llibertat, i ha dit que el seu únic delicte havia estat “fer la seva feina”.

Nacions Unides i la Unió Europea, a més de diferents països, havien demanat l’absolució d’ambdós periodistes, que porten empresonats des del desembre.