El Consell d’Estat (el tribunal suprem administratiu grec) ha suspès l’ordre del Govern de tancar la radiotelevisió pública (ERT), la qual es va executar fa una setmana, i ha instat a restablir de manera immediata el seu senyal. La mesura havia estat recorreguda pels representants dels treballadors, que segueixen tancats a l’edifici d’ERT.

El Consell ordena que la radiotelevisió pública ha de continuar emetent fins que es posi en marxa el nou ens anunciat per l’Executiu d’Andonis Samaràs. Aquest ja va apuntar divendres passat la possibilitat de reobrir les emissions mantenint una programació mínima amb una plantilla reduïda fins que el nou organisme n’agafés el relleu.

A banda de la forta oposició al tancament per part de la ciutadania, amb vaga general inclosa, la decisió havia provocat problemes al partit conservador de Samaràs, Nova Democràcia, amb els seus socis de Govern, els socialistes PASOK i Esquerra Democràtica. La mesura cautelar del Consell d’Estat va arribar mentre els tres partits estaven reunits per trobar una sortida a la crisi originada pel tancament d’ERT.

Fins i tot la Comissió Europea va ficar cullerada en el conflicte obert. El seu vicepresident, Olli Rehn, va demanar una solució “ràpida” i “raonable” per tal d’evitar una altra crisi política: “La CE no pot ordenar als estats membres com organitzar els seus serveis de radiotelevisió pública, però voldria subratllar la importància del seu paper respecte als valors europeus en totes les circumstàncies econòmiques”, va assegurar.