Reporters Sense Fronteres ha expressat la seva preocupació pel “fort deteriorament” de la llibertat de premsa a Romania, que durant el primer semestre de 2019 ocuparà la presidència rotativa de la Unió Europea. L’organització demana mesures actives per combatre la desinformació i promoure un periodisme de qualitat.

Entre els problemes en el panorama mediàtic que denuncia hi ha “la politització excessiva, els mecanismes de finançament corruptes, el sotmetiment de decisions editorials als interessos dels propietaris dels mitjans i la desinformació deliberada”.

RSF assenyala que la transformació dels mitjans romanesos en eines de propaganda política “s’ha fet cada cop més evident” els darrers anys, especialment durant les freqüents eleccions. A més, la crisi econòmica ha provocat el tancament de molts mitjans, mentre que “els oligarques han pres el control” d’altres.

L’organització considera que la propietat és el “major problema” dels mitjans, cosa que amenaça la seva independència editorial. “Alguns propietaris de mitjans estan essent processats, altres estan a la presó i la majoria manté ‘amistats’ polítiques que serveixen als seus interessos. Les línies editorials d’aquests mitjans solen ignorar l’interès públic, i l’autocensura és una regla de supervivència per als periodistes”, afirma.

Reporters Sense Fronteres explica que els mitjans públics de Romania també són “fustigats” pel Govern, que a més d’augmentar el seu control ha eliminat la taxa que era la principal font de finançament de televisions i ràdios.

Per la seva part, els mitjans d’investigació independents sorgits els darrers anys també han estat pressionats i assetjats, alguns per la via fiscal. A més, diverses administracions han tractat de restringir l’accés dels periodistes a la informació pública dels darrers anys, assenyala l’organització.

RSF demana “responsabilitat” al Govern

“12 anys després que Romania s’unís a la Unió Europea i mentre es prepara per assumir la presidència de la UE, instem a les seves autoritats a què demostrin la seva responsabilitat i evitin que continuï estrenyent-se la llibertat de premsa al seu país”, ha reclamat Pauline Adès-Mével, cap del departament per a la UE i els Balcans de RSF.

“El Govern ha de fer tot el possible per garantir la independència editorial, evitar que els oligarques i els seus interessos explotin als periodistes, i combatre la desinformació, per tal que els romanesos puguin tenir accés a la cobertura informativa fiable que tota democràcia necessita per funcionar”, afegeix.