La UNESCO ha posat en marxa un programa per donar suport als periodistes ucraïnesos amb subvencions d’emergència perquè puguin continuar proporcionant informació a la ciutadania durant la guerra.

L’organització destinarà 100.000 dòlars (uns 96.000 euros) perquè 160 periodistes puguin mantenir-se i continuar amb la seva feina durant el conflicte, malgrat la pèrdua d’ingressos pel col·lapse en el sector dels mitjans de comunicació. Les transferències d’efectiu es facilitaran a través del programa Mundial d’Aliments de l’ONU.

El programa es posa en marxa amb associació de la Unió nacional de Periodistes d’Ucraïna (NUJU) i la Federació Internacional de Periodistes (FIP).

“Els periodistes sobre el terreny s’enfronten a nombrosos desafiaments en la seva feina per proporcionar informació al públic. Necessiten suport, tant en termes de seguretat, mitjançant equips de protecció per fer reportatges de la guerra, com també en termes d’estabilitat financera perquè puguin continuar amb la seva professió”, explica Sergiy Tomilenko, president de la NUJU, qui agraeix a la UNESCO el programa d’ajut.

“La llibertat d’expressió i de premsa són llibertats fonamentals i especialment crucials en temps de conflicte. En aquest sentit, els periodistes ucraïnesos tenen un paper fonamental per garantir el dret dels ciutadans a la informació”, assenyala Tawfik Jelassi, subdirector general de Comunicació i Informació de la UNESCO.

El programa s’emmarca en una sèrie d’actuacions realitzades per la UNESCO des del començament de la guerra per prestar assistència als periodistes i al sector dels mitjans de comunicació d’Ucraïna, especialment proporcionant equips de seguretat als professionals, entre d’altres.