Noruega ha posat en marxa l’apagada de la ràdio analògica, en un procés en què se substitueix la Freqüència Modulada per la tecnologia Digital Audio Broadcasting (DAB). La desconnexió s’ha iniciat a la regió de Nordland i finalitzarà al desembre a la de Finnmark.

El Govern ofereix diferents arguments per justificar l’operació. Per una banda, per les característiques orogràfiques del país, que dificulten la transmissió del senyal per FM, mentre que el DAB en millora la cobertura.

Per un altre costat, argumenta que el cost de la ràdio digital és vuit vegades menor, ja que es consumeix menys energia, de manera que permetrà estalviar uns 23 milions d’euros anuals. Finalment, explota els beneficis per als usuaris: la qualitat és superior i permet un major nombre de canals, amb una oferta més variada.

El procés d’apagada, però, no agrada a les ràdios locals, ja que la majoria no poden assumir el cost del canvi, i acusen el Govern d’afavorir els grans grups. Per apaivagar les crítiques, l’Estat ha acceptat que unes 200 emissores locals emetin en FM fins al 2022.

Noruega és el primer país del món que fa la transició de la ràdio analògica a la digital, en un procés similar al de la televisió. Suïssa ja ha anunciat que té intenció de seguir les seves passes el 2020, mentre altres com Dinamarca o el Regne Unit esperen a veure com evoluciona el procés noruec. 

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram