Almenys 144 professionals de la informació palestins han estat víctimes de trets amb munició real, bales de goma, granades atordidores o gasos lacrimògens –a més de cops de porra– per part de soldats o policies d’Israel en els darrers quatre anys, segons Reporters Sense Fronteres.

Aquests atacs han estat recomptats des del 30 de març de 2018, quan es van iniciar a la Franja de Gaza les protestes setmanals per reclamar el dret al retorn dels refugiats palestins.

A banda dels ferits de diversa consideració, entre les víctimes n’hi ha dues de mortals que cobrien les protestes: Yaser Murtaja, fotògraf de l’agència Ain Media, va morir el 6 d’abril de 2018 pel tret d’un franctirador israelià, i Ahmed Abu Hussein, periodista de Shaab i Bisann News, ho va fer el 25 d’abril de 2018 al no recuperar-se de les ferides causades 12 dies abans també per un franctirador.

“Els periodistes palestins continuen corrent greus riscos després de quatre anys de cobrir incansablement les manifestacions de la Gran Marxa del Retorn cada divendres”, apunten des de l’àrea de RSF a l’Orient Mitjà. “Aquests reporters es troben atrapats en les mesures repressives utilitzades per les forces de seguretat contra els manifestants, i de vegades resulten ferits, sovint deliberadament, quan només van a la seva feina per cobrir els esdeveniments”, denuncien.

El maig del 2018, després de les dues morts i de nombrosos ferits, RSF va demanar a la Cort Penal Internacional que investigués el que considerava crims de guerra contra els periodistes palestins que cobrien les protestes. El març de 2021, la llavors fiscal de la CPI, Fatou Bensouda, va anunciar que hi havia motius suficients per iniciar una investigació oficial. Des de llavors no hi ha hagut més notícies al respecte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram