Des de que Rússia va iniciar la invasió d’Ucraïna el 24 de febrer de 2022, més d’un centenar de professionals de la informació (ucraïnesos i internacionals) han estat víctimes d’atacs de diferent índole per part de les forces armades, segons dades de Reporters Sense Fronteres.

El balanç de l’organització des de l’inici de la guerra indica que onze reporters han perdut la vida mentre treballaven, dos durant el darrer any i els altres nou el 2022.

A més, almenys 35 professionals han estat ferits mentre realitzaven cobertures, especialment en zones pròximes al front. En aquest cas, especifica que han estat ferits després de ser apuntats deliberadament o bé per atacs contra torres de televisió, seus de mitjans o llocs freqüentats per civils i periodistes.

En paral·lel, en els territoris ocupats d’Ucraïna, Rússia ha detingut –i en nombrosos casos empresonat– almenys 12 periodistes locals. A més, hi ha dos periodistes ucraïnesos que es troben desapareguts.

Finalment, RSF assenyala que 233 mitjans ucraïnesos han hagut de tancar en aquests gairebé dos anys com a conseqüència de l’ocupació russa, l’enfonsament del mercat publicitari, la manca de personal (per marxar o haver-se mobilitzat), o la destrucció d’equips i materials, entre d’altres.

Denuncies per crims de guerra

Des de l’inici del conflicte, Reporters Sense Fronteres ha presentat vuit denuncies per crims de guerra simultàniament davant el Tribunal Penal Internacional i la Fiscalia General d’Ucraïna. A més, ha presentat dues denúncies davant la justícia francesa. L’organització explica que en aquestes denúncies ha documentat més de 50 atacs de diversa índole contra més de 100 periodistes.

“Els mitjans de comunicació són víctimes directes de la invasió russa d’Ucraïna. Malauradament, tant el 2023 com el 2022, periodistes que cobrien la guerra van pagar la seva feina amb la seva vida, mentre que altres van ser ferits, empresonats per les forces russes d’ocupació o van desaparèixer”, denuncia Jeanne Cavelier, responsable de l’Àrea d’Europa de l’Est i Àsia Central de l’organització.

“RSF ret homenatge al valor d’aquests professionals que continuen informant sobre la guerra i exigeix que els autors dels crims comesos contra ells siguin portats davant de la justícia”, afegeix.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram