La nova llei de protecció a la infància instaurada pel Govern de Vladímir Putin, en marxa des d’aquest 1 de setembre, ha fet que desapareguin de la graella televisiva alguns continguts considerats “immorals”, com ara les sèries animades The Simpsons o Tom & Jerry, els quals les autoritats creuen que poden “danyar la salut i el desenvolupament” dels més menuts.

Per la seva banda, una sèrie considerada més incorrecta com South Park s’ha relegat més enllà de les 23 h. Amb tot, sí que s’han prohibit aquells capítols on mor un dels protagonistes, Kenny; és a dir, pràcticament tots.

També una sèrie d’animació russa amb més de 40 anys, Nu pogodi, ha estat traslladada al mateix horari. Protagonitzada per un conill i un llop fumador, la presència del tabac l’ha acabat desterrant a un horari nocturn (sempre s’havia emès abans que els nens anessin a dormir), la qual cosa ha generat nombroses protestes.

Si alguna cadena se saltés la nova normativa podria ser multada amb fins a 200.000 rubles (uns 5.000 euros) i se li podria retirar el dret d’emissió.

Prohibit dir ‘gai’

Amb la llei de protecció a la infància, l’Executiu de Putin també pretén controlar el llenguatge que s’utilitza per antena. Fa uns dies, un periodista va denunciar que a l’emissora de ràdio on treballa havia arribat un llistat amb paraules i expressions prohibides per part del Govern rus, entre elles gai i qualsevol dels seus sinònims. Els opositors a Putin l’acusen d’instaurar un sistema de censura proper al d’Iran.