La troica volia que el Govern grec acomiadés 2.000 funcionaris abans de juliol i l’Executiu d’Andonis Samaràs no s’hi ha trencat massa les banyes. Aquest dimarts, sis hores abans de fer efectiva la mesura, va anunciar que a mitjanit tancava la radiotelevisió pública (ERT) després de 75 anys, deixant al carrer els seus 2.800 treballadors.

La resposta de la plantilla a la fulminant mesura va ser ocupar l’edifici i començar a emetre de forma un especial informatiu de 24 h a través d’internet i de la freqüència cedida per una cadena privada. El Govern ha ordenat desallotjar l’edifici, però a l’exterior milers de persones s’han manifestat contra el tancament de l’ens i en dificulten l’accés. Actualment Grècia és l’únic país europeu sense radiotelevisió pública.

La plantilla d’ERT ha rebut el suport de la resta de treballadors del sector: a les cadenes privades hi va haver vaga durant el vespre, i aquest dimecres molts diaris no han sortit. A banda, es preparen més aturades i mobilitzacions.

Nou ens amb menys treballadors

El portaveu del Govern, Simos Kedikoglou, va justificar el tancament d’ERT perquè era un “cas característic d’opacitat i despesa desenfrenada”, i va assegurar que en el seu lloc emetria “com més aviat millor” una radiotelevisió “més moderna” i, és clar, amb força menys personal. El nou ens no començaria a funcionar abans de tres mesos i algunes informacions apunten que tindria una plantilla de 700 persones. Els treballadors actuals, que seran tots acomiadats, hi podran presentar candidatura.

Mentre la nova radiotelevisió pública no comença a caminar, el ciutadans deixaran de pagar el cànon que se’ls cobra a través de la factura de la llum, una taxa que segons el portaveu del Govern es reduiria en la nova etapa.

Divergències als partits de Govern

La fulminant mesura va poder tirar endavant després que s’aprovés un decret pel qual l’Executiu pot tancar entitats públiques sense passar pel Parlament. Els socis de Samaràs al Govern, Pasok i Dimar, així com el principal partit opositor, la coalició Syriza, han criticat la mesura i han demanat que ERT es mantingui com a servei públic i amb una gestió similar a la de la BBC.

La Unión Europea de Radiodifusió i Reporters sense Fronteres han expressat la seva consternació pel tancament de l’ERT i han demanat al Govern que revoqui la mesura.

Per la seva part, un cop consumat el tancament, les televisions privades no han esperat que es refredés el cadàver de la cadena pública per començar a repartir-se els drets televisius dels principals esdeveniments esportius.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram