El president turc Recep Tayyip Erdoğan.

El Govern de Turquia ha cancel·lat massivament les acreditacions oficials de periodistes de diaris crítics amb el poder, segons han denunciat diputats, artistes i intel·lectuals, informa el diari BirGün, un dels mitjans afectats.

El Sindicat de Periodistes de Turquia (TGS) ha denunciat que la mesura administrativa afecta centenars de professionals, i ha exigit un aclariment públic a la Direcció de Comunicacions, dependent de Presidència, responsable d’expedir les acreditacions.

Tot i que la targeta no és imprescindible per treballar en un mitjà de comunicació, les autoritats solen exigir-la per assistir a actes governamentals i rodes de premsa oficials, o per permetre el treball en circumstàncies crítiques, com ara manifestacions o mobilitzacions de protesta.

El TGS explica que l’any passat es van deixar de renovar centenars d’acreditacions, al mateix temps que es va modificar el disseny i el color de la targeta; si bé les antigues encara eren vàlides fins la setmana passada, ara figuren com a “anul·lades” en el sistema administratiu digital.

En els últims cinc anys s’han cancel·lat les acreditacions de 3.804 periodistes turcs, 685 d’elles per “motius de seguretat nacional”, segons l’Associació de Periodistes de Turquia (TGC).

 

Font: Efe