El tribunal d’apel·lació d’Istanbul ha confirmat la condemna a cadena perpètua en règim agreujat (que implica un estricte aïllament) imposada als periodistes Ahmet Altan, Mehmet Altan i Nazli Ilicak.

Com el jutjat de primera instància, el tribunal d’apel·lació ha resolt que els tres són culpables de participar el juliol de 2016 en l’intent de “derrocar l’ordre constitucional de la República de Turquia mitjançant l’ús de la força i la violència”. Als tres periodistes se’ls acusa de pertànyer a organització terrorista i formar part del moviment de Fethullah Gülen, a qui el Govern de Tayyip Erdogan assenyala com el màxim responsable del fallit colp.

El tribunal de cassació ara ha de resoldre el darrer recurs dels professionals de la informació, que neguen tots els càrrecs.

Des de l’inici del procés judicial, les organitzacions Reporters Sense Fronteres, Article 19 i el PEN Internacional han denunciat de manera constant les “profundes violacions” als drets dels acusats a tenir un judici just.

“Aquests periodistes estan sent objecte d’un autèntic linxament judicial”, ha dit el secretari general de RSF, Christophe Deloire, després de la nova sentència. “La perspectiva que finalitzin els seus dies entre reixes sotmesos a un gran aïllament és simplement vergonyosa per a les autoritats turques. La comunitat internacional ha de redoblar els seus esforços per posar fi a aquesta arbitrarietat total que preval a Turquia”, ha afegit.