El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va signar dijous una llei de mitjans que persegueix la difusió periodística de “propaganda” russa. Una nova normativa que ha estat refusada per la Unió de Periodistes d’Ucraïna. La mesura, aprovada aquest desembre al Parlament amb 299 vots a favor, amplia els poders del Consell Nacional de Radiodifusió i Televisió.

La nova legislació contempla la prohibició d’informacions difoses a través dels mitjans que facin crides o justifiquin canviar l’ordre constitucional, i també que emplacin a un conflicte que violi la integritat territorial d’Ucraïna.

La llei estableix que no es poden publicar notícies que continguin propaganda del “règim totalitari rus”, així com simbologia associada a la invasió del país. També determina la prohibició de difondre informacions que assegurin que la guerra és un conflicte intern o civil d’Ucraïna.

En cas d’incompliment, es contemplen sancions, cancel·lacions en el registre, i la prohibició de publicar i distribuir informació.

La Unió de Periodistes, en contra

La nova llei ha estat rebutjada per la Unió de Periodistes d’Ucraïna, ja que introdueix “eines de censura”, i entén que la llibertat d’expressió comença a estar “amenaçada” al país. “Un valor important que els ucraïnesos defensen avui és la llibertat d’expressió i el dret de cada persona i ciutadà a rebre informació veraç, imparcial i objectiva sobre el que passa a Ucraïna i als voltants”, assenyalava l’entitat en un comunicat a mitjan desembre.

La Unió també denuncia que, durant l’elaboració de la normativa, “no es va convidar a cap reunió als periodistes o altres treballadors dels mitjans que critiquen amb raó la llei. Les reunions es van dur a terme de manera no transparent, sense transmissió pública”.