El Departament d’Interior ha multat amb 601 euros el periodista Aleix Ramírez, redactor de NacióSitges, per suposada resistència a l’autoritat arran d’un incident amb la Policia Local quan cobria un acte de promoció del referèndum de l’1 d’octubre. NacióDigital ha presentat un recurs contra la sanció.

Els fets van passar el 16 de setembre, quan una desena d’agents es van personar per identificar els responsables de l’acte, organitzat per ERC, CUP i Sitges en Comú. Ramírez, que estava cobrint l’acte, va començar a enregistrar les identificacions amb el mòbil, fins que un dels policies li va exigir que deixés de fer-ho i li va acabar prenent d’una revolada, tal com es pot veure en el vídeo. Després d’uns moments de certa tensió i de les protestes dels assistents a l’acte, li van tornar l’aparell.

L’Ajuntament de Sitges va arribar a obrir un expedient informatiu a l’agent per depurar possibles responsabilitats disciplinàries i comprovar si s’havia vulnerat algun dret civil en l’actuació. La Policia Local, però, va denunciar el periodista davant dels Mossos d’Esquadra, en considerar que Aleix Ramírez havia infringit la Llei de protecció de la seguretat ciutadana, més coneguda com a mordassa.

Així doncs, gairebé vuit mesos després de l’incident, ha arribat la sorpresa en forma de sanció. Segons explica NacióDigital, la notificació afirma que Ramírez va cometre una infracció de resistència a l’autoritat i va mostrar una “actitud desafiant i agressiva”. A més, se’l presenta com un individu que participava en una “manifestació”, i no esmenta en cap moment que estava exercint com a periodista cobrint una activitat en la via pública. Tal com es pot apreciar en el vídeo, el periodista va defensar el seu dret a la informació i va demanar que se li retornés l’aparell.

El periodista ho nega

Aleix Ramírez ha negat “totalment” que actués de forma “xulesca”. “Als vídeos que hi ha penjats a les xarxes socials es veu com només li dic al company de Ràdio Maricel que anoti el número de l’agent que m’està traient el mòbil per poder aclarir els fets després”, ha explicat a l’ACN. A més, remarca que el policia “no s’apropa pel simple fet de demanar la documentació perquè estigui fent un delicte, sinó que ho fa perquè s’estan enregistrant imatges” de les identificacions.

Ramírez afegeix que no va tenir temps d’acreditar que estava enregistrant com a periodista, ja que li van retirar el telèfon immediatament. Alhora, recorda que en cap moment se li van demanar les dades per identificar-lo. “Si realment vaig fer res dolent, el més lògic seria que m’haguessin identificat allà mateix, no?”, es pregunta.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram