Fractures al nas, en una espatlla i en una cama. Aquestes són les severes conseqüències de l’accident que va patir dilluns 8 de juliol a la Renfe el consultor en comunicació Daniel Condeminas, col·laborador de Comunicació 21, i que el portaran al quiròfan els pròxims dies després d’haver estar hospitalitzat.

Eren aproximadament dos quarts de tres del migdia de dilluns quan Condeminas arribava a l’estació de Renfe de Gavà després d’haver agafat l’R2 Sud a l’estació de Passeig de Gràcia de Barcelona. Viatjava en un comboi Civia, uns trens de plataforma molt elevada en els quals es desplega un graó retràctil mecanitzat per salvar l’alçada entre l’andana i el vagó.

Amb les portes acabades d’obrir i el tren aturat, Condeminas es disposava a sortir a l’andana central de Gavà. Va veure el graó desplegat, va acomodar-se les seves pertinences i va fer el pas per sortir, però en aquest breu marge de temps el graó ja no hi era –malgrat que les portes estaven obertes i no s’havia activat cap avís sonor de tancament– i Condeminas va patir, desprevingut, una caiguda entre el vagó i l’andana. El resultat, un greu impacte frontal.

Ell mateix, des de terra i amb fort dolor, va poder enretirar-se suficientment de l’extrem de l’andana, però el tren va quedar aturat uns 10 minuts i diversos professionals de Renfe es van interessar pel seu estat de salut. Condeminas detalla que els va demanar dues assistències: una ambulància, que arribaria passats uns 20 minuts, i la presència de la Guàrdia Urbana per deixar constància de l’accident que acabava de patir. Aquesta última, però, no va arribar mai, cosa que el fa pensar que els responsables de Renfe no la van requerir tal com ell els havia demanat.

L’ambulància el va portar a l’Hospital de Viladecans, on va rebre la primera atenció mèdica, per després ser traslladat a l’Hospital de Barcelona, on van acabar de fer-li les proves pertinents i van confirmar-li les diverses fractures que havia patit: al nas, a l’húmer i a la tíbia.

En declaracions a Comunicació 21, Condeminas lamenta que tot plegat l’obligarà a estar en repòs absolut durant mesos i compta que no podrà tornar a fer vida normal fins d’aquí a un any o any i mig. Per tot plegat, avança que presentarà una reclamació a Renfe i a les seves asseguradores per reparar els danys que li ha causat el que ell considera un “error mecànic greu”. “Després d’haver suportat durant anys el mal servei de Renfe, ara m’ha tocat patir un accident greu en primera persona per una falla mecànica”, diu Condeminas.

De fet, afegeix que una viatgera que es disposava a baixar darrere seu i que el va socórrer en primera instància li va dir que havia notat un sotrac sota les portes, cosa que confirmaria que el graó es va retirar just en aquell moment. En aquest sentit, Condeminas demana que aquesta viatgera o qualsevol altre que pugui aportar el seu testimoni de l’accident es posi en contacte amb ell a través del seu correu electrònic: [email protected].

Daniel Condeminas és consultor en Comunicació. Ha estat degà del Col·legi Professional de l’Audiovisual de Catalunya i responsable de la comissió de noves tecnologies de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, entre altres responsabilitats. Actualment col·labora amb el Grup Comunicació 21 a través d’articles d’opinió, reportatges i entrevistes.