L’Agència Efe ha creat una unitat específica per lluitar contra la desinformació, VeriFica, liderada per la periodista Desirée García. L’objectiu no es limita a desmuntar les notícies falses que circulen a les xarxes, sinó també donar un segell de qualitat a les informacions d’Efe.

“VeriFica sorgeix d’una necessitat social a la qual han de respondre els mitjans, que és la lluita contra la desinformació: les mentides dels polítics, les boles que ens envien per WhatsApp, les falsedats i mites sobre els quals llegim cada dia a les xarxes socials”, assenyala García.

En tres mesos de funcionament, el departament ha verificat una trentena d’informacions. “Encara que no ho sembli, més que mentir, el que es fa és intentar confondre al ciutadà, descontextualitzar o exagerar les informacions i, sobretot, apel·lar a les emocions”, explica Desirée García en una entrevista a la mateixa Efe.

“És fonamental la tasca de contrast de fonts, com sempre hem fet, però reforçant els controls a determinades informacions, i de pedagogia sobre alguns assumptes. I crec que té resultats: els polítics saben que els periodistes cada vegada passem menys per alt els missatges falsos i han de tenir més cura”, defensa la responsable de VeriFica.