El Consell Executiu va aprovar dilluns l’estratègia 5G de Catalunya, amb la qual es persegueix esdevenir un pol d’atracció per al desplegament tecnològic, de serveis i d’una nova indústria associats al desenvolupament d’aquesta xarxa.

El pla consta de cinc eixos d’actuació:

  • Infraestructura 5G: acceleració del desplegament d’infraestructures de forma ordenada i inclusiva.
  • Ecosistema 5G: foment d’una nova indústria i ecosistema 5G d’alt valor afegit.
  • Innovació 5G: impuls a la innovació i a la recerca.
  • Promoció 5G: creació d’un model de referència internacional.
  • Talent 5G: atracció de talent i formació especialitzada.

El document preveu la creació d’un corredor mediterrani 5G en aliança amb Occitània amb finançament de la Unió Europea, que està configurant quins han de ser els corredors 5G europeus. El Govern remarca que aquest és un projecte “molt important” per a les indústries digital i de l’automoció. 

L’estratègia preveu el desplegament de forma eficient i ordenada de la nova xarxa 5G arreu del país. Així doncs, el 2020 totes les capitals de comarca haurien d’estar connectades amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat, i el 2023 s’espera que tots els municipis tinguin garantit un punt d’accés.

Innovació digital

El Govern potenciarà el 5G en l’àmbit de la recerca i la innovació per tal de crear entorns de prova per fer arribar la tecnologia arreu del territori a través del seu programa en Tecnologies Digitals Avançades (TDA).

L’Administració també vol implantar la tecnologia 5G i desenvolupar casos d’usos innovadors en àmbits com ara la salut, les emergències, la mobilitat, la logística o els mitjans de comunicació, entre molts altres.

A més, el Govern ha impulsat la recerca i implementació del 5G dins de la licitació de contractes de comunicacions de la Generalitat a través del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram