Foto: Anna F. / Ajuntament de Torredembarra

El Castell de Torredembarra va acollir divendres al vespre la 33a edició del Premi de Periodisme Mañé i Flaquer. Enguany l’article Laclau que obre tots els panys, de Miquel Bonet, publicat a Catalunya Diari i Tarragona Digital, ha guanyat en la categoria de Periodisme Camp de Tarragona (dotada amb 8.000 euros). La peça analitza mig segle després l’arribada de la indústria petroquímica, una activitat que ha quedat lligada a l’esdevenir de la zona.

El jurat ha ressaltat “la voluntat divulgativa de l’article, la bona redacció, el sentit de l’humor i l’excel·lent combinació entre la informació històrica i l’estil amè i actual”.

Per la seva part, el reportatge El dia que va caure el mur, de Roger Escapa, emès al programa El suplement de Catalunya Ràdio, s’ha imposat en la modalitat de Periodisme Turístic (amb una dotació de 6.000 euros). El jurat ha ressaltat que el periodista aprofita tots els recursos del llenguatge radiofònic per recórrer i generar el desig de visitar Berlín 30 anys després de la caiguda del mur.

L’article Quan les campanes van deixar de tocar a morts, d’Arnau Martínez, publicat a la revista NW ha estat el guanyador en la categoria de Comunicació Local (dotada amb 3.000 euros). El treball ens presenta com va viure la ciutat de Reus l’epidèmia de grip espanyola del 1918. El jurat ha valorat com l’article “permet reivindicar la memòria històrica per posar-nos en situació i constatar que allò que ens sembla nou i excepcional ja s’ha viscut abans”.

Finalment, la fotografia Explosió, de David Oliete, publicada via Associated Press a The New York Times, Le Monde, The Guardian, ABC News i The Washington Post, entre d’altres, s’ha endut el premi de la nova modalitat de Fotoperiodisme Camp de Tarragona (dotada amb 3.000 euros). Es tracta d’una imatge de l’explosió a les instal·lacions de l’empresa química IQOXE, ubicada al complex petroquímic de Tarragona, que el jurat ha qualificat com “la foto”, tant pel resultat tècnic com pel seu valor periodístic. “És l’instant d’una de les notícies més destacades del darrer any al Camp de Tarragona, desbordant fronteres i arribant a publicar-se a mitjans de gran rellevància mundial”, destaca el veredicte.

L’acte de lliurament del 33è Premi de Periodisme Mañé i Flaquer es va realitzar sense públic per les mesures de seguretat a causa de la pandèmia, i es va retransmetre en directe per TAC12 i Ona La Torre.

El jurat estava format per Coia Ballesté, presidenta de la Demarcació de Tarragona del Col·legi de Periodistes de Catalunya; Josep Bertran, responsable de comunicació i relacions externes de Repsol a Tarragona; Neus Bonet, editora i presentadora de l’informatiu de migdia de Catalunya Ràdio de cap de setmana; Josep Maria Cruset, president del Port de Tarragona; Jordi Farré, director de la Càtedra Internacional URV/Repsol d’Excel·lència en Comunicació; Josep Maria Girona, col·laborador del Diari de Tarragona i un dels socis fundadors de Canal Reus TV; Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i Sergio Vila-Sanjuán, coordinador del suplement Cultura/s del diari La Vanguardia.