La Comissió Europea treballa en la creació d’una plataforma digital que ajudi a combatre la desinformació en línia al continent. L’Observatori Europeu de Mitjans Digitals actuarà com un centre perquè verificadors, acadèmics i investigadors uneixin forces i col·laborin activament amb organitzacions de mitjans i experts en alfabetització mediàtica, a més d’oferir suport als responsables polítics.

La plataforma proporcionarà a professionals dels mitjans, mestres i ciutadania informació i material destinats a augmentar la consciència, desenvolupar resiliència a la desinformació en línia, i donar suport a campanyes d’alfabetització mediàtica.

La creació de l’Observatori és un dels elements del pla d’acció de la CE en la lluita contra la desinformació, publicat el desembre de 2018. El pla pretén reforçar les capacitats i la cooperació entre els estats membres i la UE en quatre àrees considerades clau: millorar la detecció de la desinformació; coordinar les respostes; treballar amb indústria i plataformes en línia; crear consciència i empoderar la ciutadania per respondre a la desinformació en línia.

Per crear l’Observatori Europeu de Mitjans Digitals, la Comissió ha obert una convocatòria de licitació amb una dotació de 2,5 milions d’euros. El termini per presentar propostes finalitza el 16 de desembre.