La Jonquera va acollir el passat dissabte la 12a Convenció de la Premsa Comarcal i Local i la 37a assemblea ordinària de l’ACPC, durant la qual es va reelegir Francesc Fàbregas (editor d’El Vallenc i Nova Conca) com a president de l’entitat per a un segon mandat. Fàbregas encapçalava l’única candidatura que s’havia presentat.

La resta de la junta la completen Joaquim Rambla (L’Ebre), Miquel Macià (NacióDigital), Òscar Cabana (La Comarca d’Olot), Francesc Florensa (SomGarrigues), Montse Dalmau (Avenç Palau d’Anglesola), Carme Paltor (777 Comunica), Joan Carles Codolà (Llumiguia), Anna Albareda (La Segarra), Núria Piera (La Portada) i Josep Maria Rué (El Cérvol). Aquesta és una junta continuista, amb les úniques incorporacions de Macià, Piera i Rué.

Durant l’assemblea es van presentar les dades del darrer exercici, incidint en la bona salut dels mitjans associats, que van augmentar els ingressos per publicitat, destacant l’increment dels mitjans en paper enfront dels digitals.

En la seva intervenció, Fàbregas va remarcar “l’orgull que mostrem les capçaleres del mitjans comarcals per la consolidació d’uns models negoci que han superat la crisi amb nota i que miren amb esperança i il·lusió el futur immediat”.

L’activitat de la nova junta directiva va arrencar durant la mateixa jornada, amb la signatura d’un conveni de col·laboració amb l’Agència Catalana de Notícies per facilitar l’accés als seus serveis i continguts als mitjans associats.

Distincions

Durant la jornada es va anunciar el 10è Premi de Recerca Universitària Premsa Comarcal, que ha estat per al projecte De premsa de proximitat a mitjans multimèdia, camí cap al transmèdia? Anàlisi i proposta de l’adaptació dels mitjans de l’ACPC a les dinàmiques digitals; presentat per Aida Martori Muntsant, del Departament de Mitjans, Comunicació i Cultura de la Universitat Autònoma de Barcelona. El treball, dotat amb 5.000 euros, es presentarà en la propera edició de la Convenció, que se celebrarà a Tàrrega.

La junta de l’ACPC va lliurar el Premi Premsa Comarcal 2018 a Jaume Guillamet Lloveras, catedràtic de Periodisme i coordinador del Grup de Recerca en Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, per “la seva ingent tasca, des dels anys 70, en l’estudi de l’impacte de la premsa comarcal”.

Enguany, els premis a les millors portades de 2018 han estat per al Setmanari de l’Ebre, per l’edició del 28 de setembre, titulada “L’1-O en la Memòria” (en la categoria de diaris, bisetmanaris i setmanaris); L’Estrip, per l’edició de l’1 de novembre, “Si penses que el món no es pot millorar, no obris aquesta revista” (quinzenals i mensuals); i L’Erol, pel número de primavera, “Generadors de cultura” (bimestrals i trimestrals). I pel que fa al premi al millor digital ha estat per a VeuAnoia.cat.

Finalment, es va fer un reconeixement a totes les publicacions associades que enguany celebren el seu aniversari: Cultura (90 anys); Torelló, el Setmanari de la Vall de Ges (85 anys); Llumiguia, el Setmanari de Montbui i Nova Tàrrega (75); Taradell (70); Revista de Cambrils (65); Sió (55); Ressó, L’Om i Revista de Riudoms (50 anys); Portal Nou (45); Fonoll, Regió 7, La Vall de Verç, La Comarca d’Olot i Lo Floc (40); Cappont i La Foig (35); Caliu Revista de Vila-rodona (30), i El Codony (25 anys).